Aquests dies, en plena campanya, alumnes i professors no parem. Cada dia, tan punt arribem, uns alumnes, rotatòriament, realitzen els controls de les vinificacions. Tots els controls de cada vinificació es registren al llibre de verema de cada alumne, així com al llibre del departament.
Ep! tots els dies no, dijous passat, tots els alumnes, van rebre una explicació del pla d'emergència i evacuació, que els va impartir en Toni Palau, coordinador de riscos de l'Institut.
Recordem que, aquests dies, només tenim els alumnes dels primers cursos, ja que els alumnes de segon, tant els de grau mig com els de grau superior, aprofiten la campanya de verema per fer les pràctiques a l'empresa.
Aquesta, fer les pràctiques a l'inici del segon curs, és una de les característiques dels estudis professionals d'enologia. Els cicles naturals i agrícoles ens marquen els tempos. I això està molt bé, ja que ens manté en contacte amb la mare terra.
Aquests dies, dèiem, uns alumnes fan el control de les vinificacions i uns altres van a prendre mostres i a tastar els grans de raïm, per fer el control de les maduracions. Altres miren els sucres o l'acidesa dels vins en fermentació.
Al celler aquests dies hi ha més feines, a les tines grans, a part de trencar barrets, cal fer-hi remuntatges.
La feina principal, però, és la verema pròpiament dita i la seva recepció al celler. Cada dia,de dilluns a dijous, els alumnes han anat a recollir raïm, en funció d'aquelles varietats que ja eren madures o que "demanaven" una aclarida.
Fins ara, parlem de memòria, em veremat la chardonay, part de la garnatxa, la cot, la petit verdot, la cabernet franc, part de la carinyena, la merlot, la monastrell, part de la sirà i segur que ens hem deixem.
Segons les quantitats a portar al celler cada dia, les portem caminant fins l'escola, o les portem en cotxe des de l'aparcament o des de el propi camp.
Quan arriba al celler, el vi és derrapat. És a dir, es separen els gran de la rapa, les branquetes que el subjecten. Els grans i el most que surt de la derrapadora, es bomben a la tina corresponent, mentre es sulfiten.
Un cop sulfitat tot el most amb les pells que s'han posat a la tina, se li sembren els llevats, una operació delicada que cal calcular bé i preparar acuradament, ja que si la diferència entre la temperatura del medi en que s'han activat els llevat i la del most de la tina fossin gaire diferents, el xoc tèrmic, podria desactivar els llevats de nou.
També hem vinificat petites quantitats portades de finques alienes, cosa que ens permet fer tipus especials de vinificacions amb altres varietats.
Estem molt contents amb els alumnes d'aquest any. Són treballadors i alegres. Com podeu veure, no els falta sentit de l'estètica i del bon humor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada