Articles

29/2/2016
Una opinió sensata
Les DO han mort? Visca les DO!
Leandre Romeu
Vadevi.cat

28/2/2016
Un bon i ben documentat article sobre les varietats i el futur vitícola de les Illes Balears
Autòcton, nadiu, local o indígena
Andreu Majoral
Ara Balears

22/2/2016
Un estudi que no serà del grat dels ecologistes, però així s'ha publicat
Influencia de diferentes técnicas de aclareo en el perfil fenólico y organoléptico de los vinos
Ana Gonzalo
Interempresas

20/2/2016
Una nova eina mes que interessant
Poliaspartato de potasio: una nueva herramienta para la estabilización tartárica de los vinos
Ricardo López, Eduardo Vela, Purificación Hernández-Orte, Vicente Ferreira
Interempresas


18/2/2016
Una mica de divulgació, especialment sobre la importància de les sureres
País de vins, país de suro
Ruth Troyano
La Conca 5.1

16/2/2016
Una opinió contundent sobre el cas Artadi
Quan marxar és mal vist
Àngel Garcia Petit
Vadevi.cat

12/2/2016
La terra es mou
«El Manifiesto del Club Matador»
Ruth Troyano
Vadevi.cat

4/2/2016
Entre la reflexió i el divertiment
El vi fa l’esperit fort (pres amb mesura)
Jordi Llavina
La Conca 5.1

30/1/2016
Parlant sobre enoturisme
Entrevista a Marta Domènech
Cellers

28/1/2016
Una bona revisió del mercat
Revisando el sector del vino
Paola Caballer
Interempresas Vitivinícola

26/1/2016
Molta informació i bona opinió
Autoritzacions de plantació
Josep Saperes
Vadevi.cat

21/1/2016
Jordi Melendo  entrevista a Joan Gómez Pallarès. Com era d'esperar el resultat és fantàstic.
Entrevista con Joan Gómez Pallarès
Verdad del vino, vino de verdad
Jordi Melendo
El Mundo Vino

20/1/2016
Clarificant alguns conceptes
El vi i la salut
Clara Antúnez
Vadevi.cat

14/1/2016
Uns mètodes de valoració organolèptica si més no curiosos
Caracterización organoléptica de vinos mediante nuevos métodos de análisis descriptivos
María-Pilar Sáenz-Navajas, Purificación Fernández-Zurbano, Vicente Ferreira, Juan Cacho y Dominique Valentin
Acenología

13/1/2016
Ja hem parlat moltes vegades sobre el tema, però mai hi insistirem prou
Preus baixos i preus de misèria
Àngel Garcia Petit
Vadevi.cat

12/1/2016
Un relat en forma d'experiència personal
En clau de tramuntana
Sigrid Guillem
Cupatges

8/1/2016
Petits consells per no ficar la pota
Les 7 coses que hem de saber per demanar vi al restaurant
Margalida Ripoll i Ferrer
Vadevi.cat

7/1/2016
Ja fa temps vam enllaçar un reportatge, també en dues parts, en aquella ocasió cap a Borgonya i Alsàcia. Ara la Fina repeteix, per terres aragoneses i castellanes. Els articles complerts i amens, les fotografies excel·lents. Així doncs, també repetim l'enllaç
En ruta: Veruela, "La ruta de la garnatxa", per terres del Duero fins a Quintanilla de Onésimo, Posada Fuente Aceña
El Bierzo - Els estels de Compostela
"Fina"
Cuina cinc

6/1/2016
Una copa de vi negre contraresta en part el sedentarisme. Però no sigueu sedentaris! No calen excuses per assaborir una bona copa de vi
Una copa de vi contra la mandra
Gemma Aguilera
Vadevi.cat

5/1/2016
El nou número d'Acenología presenta un nou dossier. Aquesta vegada sobre Avaluació sensorial. L'article de presentació del dossier ja planteja algunes qüestions prou fonamentals
La nueva evaluación sensorial. Papel del análisis sensorial en enología
Juan Cacho 
Acenología

4/1/2016
Un excel·lent resum d'un estudi de mercat
Què opinen els turistes de l’enoturisme?
Sigrid Guillem
Cupatges

3/1/2016
La relació poc coneguda de la il·lustradora amb la vinya del Maresme
Les veremadores de Lola Anglada
Montserrat Serra

Vilaweb

14/12/2015
Una entrevista que gira principalment al voltant de la biodinàmica
Entrevista a Jaume Gramona
Elena Freixa
Ara

12/12/2015
És un tema recurrent, però si les coses no canvien, seguim igual (o pitxor).
La percepció dels vins catalans
Àngel Garcia Petit
Vadevi.cat

9/12/2015
Insistint en el que ja sabem, però que no sembla que volguem defensar
Els vins de casa
Màrius Fuertes Mateu
Cupatges

29/11/2015
Un article clarificador que parla també d'altres temes, especialment des del punt de vista de La Conca
El preu del quilo de raïm
Josep Saperes
Vadevi.cat

16/11/2015
Una llarga entrevista més substancial del que el títol sembla indicar
Álvaro Palacios, un vino a 1.300 euros
Elena Pita
Expansión.com

15/11/2015
Un llarguíssim reportatge, amb un vídeo preciós inclòs. Imprescindible
El milagro del Priorat
Jesús Rodríguez
El País Semanal

12/11/2015
Per qui no els conegui, una mínima introducció
Escumosos Ancestrals
Ramon Roset Morera
Cupatges

9/11/2015
Un tema recurrent, sempre amb noves aportacions
El preu del vi
Màrius Fuertes
Cupatges

7/11/2015
L'autor es va fent una sèrie de preguntes i les va responent. Una exposició curta, honrada i clarificadora
Què és una cervesa artesanal? i una industrial?
Guillem Laporta

Cupatges

1/11/2015
Un article que parla fonamentalment de la necessitat d'implantar panells de tast als cellers i de com fer-ho
Factores implicados en la percepción de calidad. Estrategias para la evaluación de la calidad organoléptica de los vinos
María-Pilar Sáenz-Navajas, Arancha de la Fuente, Purificación Fernández-Zurbano, Vicente Ferreira, Juan Cacho i Dominique Valentin 
Acenología

28/10/2015
Un interessant estudi varietal
La domesticación del olivo presenta características diferenciadas en la cuenca mediterránea
Antonio Martín
Interempresas

6/10/2015
Els autors ens exposen la marxa de les seves recerques en aquest camp tant prometedor i que ja està donant aplicacions pràctiques.
Levaduras no Saccharomyces para modular el aroma de los vinos
José Vicente Gil, Fernando Viana y Paloma Manzanares
Acenología

6/9/2015
Un article sobre dolços, com sempre en el cas de la Ruth ben documentat
El valor de la paciència
Ruth Troyano
Vadevi.cat

19/8/2015
Una petita reflexió sobre el tema
Enganyen les etiquetes dels vins?
Àngel Garcia Petit
Vadevi.cat

19/7/2015
Un article que ens resumeix els resultats de l'estudi Wildwine amb els llevats autòctons del Priorat
Utilización de inóculos mixtos de levaduras autóctonas como herramienta para reproducir la huella microbiológica de la zona
Albert Mas, Beatriz Padilla, Braulio Esteve-Zarzoso y Gemma Beltran
Acenología

17/7/2015
Un article de nivell elevat que ens explica "l'estat de l'art" de la qüestió, especialment pel que fa a vins blancs
Actividades enzimáticas de levaduras no Saccharomyces para su aplicación enológica
Ignacio Belda, Javier Ruiz, Alejandro Alonso, Domingo Marquina, Eva Navascués i Antonio Santos
Acenología

10/7/2015
Un article de lectura obligada que hauria de fer pensar a més d'un
La evolución de la viticultura: ¿Vamos por el camino correcto?
Juan Carlos Sancha González
Interempresas agricultura

9/7/2015
Entrevista amb els propietaris de l'estudi Dorian sobre la importància de l'etiqueta
El disseny és una eina comercial que ajuda a vendre el producte
Redacció
Cupatges

7/7/2015
Just després de rebre els 100 punts, Álvaro Palacios és entrevistat per Ferran Imedio. Les respostes no tenen res de convencional
Entrevista a Álvaro Palacios
Ferran Imedio
El Periódico

13/6/2015
Reiterpretar el vi o reinventar l'enoturisme
Reinterpretar el vi
Ruth Troyano
La Conca 5.1

12/6/2015
L'aprofitament dels subproductes del raïm, va prenent volada 
Tres vidas para la uva
Redacción Interempresas
Interempresas / Industria alimentaria

4/6/2015
Aquest article en explica els treballs que s'estan portant a terme en aquest camp estratègic
Levaduras no Saccharomyces como herramientas para controlar el grado alcohólico de los vinos: importancia del oxígeno y la respiración
Pilar Morales, Manuel Quirós, María Virginia Rojas, Alda Rodrigues, Typhaine Raimbourg, Jordi Tronchoni, José Antonio Curiel y Ramón González
Acenología

3/6/2015
Tot i que es tracta d'una introducció d'un dossier, la introducció que en fa del tema el fa altament recomanable
Levaduras alternativas a Saccharomyces cerevisiae
Pilar Morales y Ramón González 
Acenología

15/3/2015
Un toc de realisme sempre és convenient
Les xifres desagregades
Lluís Tolosa
Vadevi.cat

6/3/2015
Un article molt tècnic que ens posa al dia d'aquesta tecnologia cada cop menys experimental i més utilitzada
Riego de precisión en viñedos: manejo de la variabilidad mediante la teledetección térmica
Joaquim Bellvert, Pablo Zarco-Tejada, Joan Girona, i Elías Fereres
Acenología

23/2/2015
Hi ha diferències entre el raïm de cultiu ecològic i el biodinàmic? Fins a quin punt són significatives entre el de cultiu ecològic i convencional? Un resum dels pocs estudis que hi ha sobre el tems el tenim aquí.
Evidencias de comparaciones entre elaboración convencional, ecológica y biodinámica
Joan Miquel Canals i Bosch
Acenología

7/2/2015
Article molt polèmic i molt crític amb la vitivinicultura ecològica
Métodos no convencionales de vinificación
Ramon Viader i Guixà
Acenología

3/2/2015
Una magnífica i crítica introducció als vins ecològics, biodinàmics i naturals
Vinos son todos: los que están, los que vienen y los que se irán
Antonio Palacios García
Acenología

11/1/2015
Dos articles a preu d'un. La Fina Comas de Cuina Cinc ens convida a passejar per la zona de Burdeus i Bergerac. Més que d'enoturisme es tracta de turisme gastronòmic. Els relats acurats de la Fina, però ens agraden tant, que no ens reistirem a enllaçar-los.
Pauillac, Saint Émilion - Bordeaux - destí mític per a tots els amants del vi.
DORDOGNE- PÉRIGORD. CABANOIX&Châtaigne a Domme, Sarlat, Bergerac, Limeuil, Château Monbazillac
Cuina Cinc

1/1/2015
Un article d'indubtable interès per a restaurants, especialment per a sommeliers
8 consells de David Seijas per tenir una bona carta de vins
Ester Bachs
Vadevi.cat

18/12/2014
Per alguns el tema està molt clar, altres sembla que tinguin altres prioritats, però és un tema que no hem de defugir
Vi+Net, per necessitat
OpinióRuth Troyano
Vadevi.cat

30/11/2014
Una reflexió sobre el camí que ha de seguir el cava
La vida dura
Xavier Gramon
Cupatges.cat

20/11/2014
En aquesta conversa, Josep Roca ens parla del Priorat i de la seva gent
Entrevista a Josep Roca
El blog d'Aguiló Vinateria

19/11/2014
Una reflexió important d'un dels grans exprets de l'enoturisme a Catalunya
Wine Catalan House
Lluís Tolosa
Vadevi.cat

9/11/2014
"Els pagesos que fan vins naturals mostren una manera de sortir de la catàstrofe del món neoliberal". Entrevista al director de Mondovino i Natural Resistance
Entrevista a Jonathan Nossiter
Montserrat Serra
Vilaweb

8/11/2014
Tots ho sabem, tots hem provat vins blancs amb alguns anys a l'ampolla que ens han sorprès per la seva evolució, però els continuem ignorant
Vins blancs poc valorats
Àngel Garcia Petit
Vadevi.cat

7/11/2014
"Tenim un territori amb suficient varietat i qualitat"
Entrevista amb el sumiller Joan Lluís Gómez
Ester Bachs
Cupatges.cat

6/11/2014
Una entrevista a Josep M Albet centrada en el tap de les ampolles de vi. A tenir en compte
Entrevista a Josep Maria Albet, presidente del Consejo Regulador de la D.O. Penedès
Javier García
Interempresas.net

5/11/2014
Un resum complet de les ponències de l'ultim congrés
XXXII Congreso Internacional del Cava. La atención al detalle en la elaboración del cava
Pilar Urpí
Acenología

4/11/2014
Una petita recopilació dels millors centres internacionals per formar-se en el món del vi. Encara no hi som. Temps al temps :-)
Grans centres de formació vitivinícola al món. Obrir-nos al món per a fer universal el món local.
Carola Sitjas
Cupatges.cat

20/10/2014
Amb motiu del Premi Monvínic a la trajectòria personal
Entrevista a Josep Lluis Pérez
Ester Bachs
Vadevi.cat

16/10/2014
El títol és una mica pretenciós, però no deixa de ser un breu resum interessant
La historia del Vino jamás mejor contada.
Mª Trinidad Cedrón Fernández
Catavino

5/10/2014
Un gran resum d'un gran projecte de la URV
Cepas autóctonas del Priorat de Saccharomyces y no-Saccharomyces, y de bacterias lácticas, como iniciadores de vinificación: proyecto europeo Wildwine
Albert Mas, Cristina Reguant, Gemma Beltran, Braulio Esteve i Albert Bordons
Acenología

3/10/2014
Article important, que tot viticultor hauria de llegir i meditar
Tratamientos fitosanitarios en viña: nuevas tecnologías para un proceso más seguro y sostenible
Emilio Gil 
Acenología

2/10/2014
Una bona revisió del tema. Els èxits, les limitacions i les perspectives futures
Viticultura de precisión: de dónde venimos y hacia dónde vamos
José A. Martínez-Casasnovas y Jaume Arnó 
Acenología

27/9/2014
El vi català, des de fora. Una entrevista a François Chartier, "millor summelier del món 1994", investigador i escriptor.
Chartier: «El vi català no és només vi»
Ester Bachs
Vadevi.cat

17/9/2014
Ja hi som! Després que tothom ens convencéssim que calia embotellar tot el vi, ara surt la moda del vi de barril
Vi de barril
Ester Bachs
Vadevi.cat

1/9/2014
Un article contundent que fa dubtar sobre els criteris amb els que les DO's decideixen els vins admesos
Morenillo i carinyena blanca, les varietats fantasma
Ramón Roset
Cupatges.cat

22/8/2014
Un article de divulgació d'aquells que tant ens agraden
La ratafia, una oferta tradicional que va dels Pirineus a la Costa Brava
Ester Bachs
Vadevi.cat

14/8/2014
La Ruth Troyano, com sempre interessant
Restaurants que fan tribut al vi
Ruth Troyano
Vadevi.cat

13/8/2014
La tercera entrega d'aquesta escepcional sèrie
El revival del vermut (III)
Ruth Troyano
Vadevi.cat

4/8/2014
Entrevista a Jaume Domènech 
Cada vegada s’està exportant més, i això és un dels èxits de la DO Montsant i dels cellers
Maria Sabaté
Reus Digital

3/8/2014
Una entrevista a Josep M Cots i Xavier Domènech
Josep Maria Cots: 'Cal aconseguir que la gent s'impliqui de nou en la vinya'
Josep Gallofré
Reus Digital

31/7/2014

Entrevista a Toni Alcover al Reus Digital
La preservació del paisatge és un denominador comú als cellers de la DOQ Priorat
Reus Digital

30/7/2014

El promès és deute, aquí teniu la continuació d'aquest fantàstic reportatge, i el que és millor, ja se n'anuncia la tercera part. L'esperem ansiosos
La versatilitat del vermut (II)
Ruth Troyano
Vadevi.cat

26/7/20144

Un gran repàs de la història del vermut a casa nostra. Esperem impacients poder llegir la segona part
El vermut, un estat d'ànim d'origen discutit (I)
Ruth Troyano
Vadevi.cat

24/7/2014

Segona entrega de les entrevistes a sommeliers de Vilaweb
Entrevista a Ferran Centelles
Montserrat Serra
VilaWeb

23/7/2014

Article que serà polèmic. Nosaltres ho respectem tot, però estem d'acord amb en Jaume en una cosa (i en moltes altres), fer vins biodinàmics (ni amb qualsevol altra tècnica) no pot ser una patent de cors per poder elaborar vins deficients, ni molt menys com per pretendre fer-nos combregar amb "és que han de ser així".
Supersticions tòxiques
Jaume Aguadé
Vins de Catalunya

21/7/2014

Això sí que és donar-li al clau
Vins joves que no ho són tant
Àngel Garcia Petit
Vadevi.cat

14/7/2014

Reus digital està fent aquests últimd dies articles sobre el Priorat i entrevistes a algunes de les persones més representatives. Avui destaquem aquest interessant reportatge
El vi de la comarca del Priorat, cap a la segona revolució
Josep Cartanyà
Reus Digital

12/7/2014

Vilaweb comença una sèrie d'entrevistes a sommeliers
Entrevista a César Casanovas, sommelier
Montserrat Serra
VilaWeb

7/7/2014

Una opció interessant, quan estigui a punt
Nuevas levaduras para nuevos mercados
Redacció Acenología

5/7/2014
Exemple pràctic d'aplicació de viticultura de precisió
Zonificación de la calidad en viticultura de precisión: aciertos y dificultades de la vendimia selectiva
Jaume Arnó y José A. Martínez-Casasnovas 
Acenología

4/7/2014
Una interessant mirada a l'estat de l'art d'aquesta tecnologia
Viticultura de precisión: de dónde venimos y hacia dónde vamos
José A. Martínez-Casasnovas i Jaume Arnó 
Acenología

3/7/2014
Senzillament interessant
Tendències mundials de llibres de vins
Lluís Tolosa
Vadevi.cat

9/6/2014
Una presentació en diapositives d'una tesi doctoral efectuada a Mas martinet.
Technique de gestion de variabilité intra-parcellaire: Une alternative simple et efficace a la viticulture de précision
Sapsay Alexey
Maitre de stage - Josep Lluís Pérez
Patron de mémorie - José Luís Aleixandre Benavent



6/6/2014
Robots dins les vinyes? Més aviat del que la gran majoria creu
Un robot para controlar el estado del viñedo mediante sensores
Redacció Acenología

2/6/2014
Com en totes les coses, podem fixar-nos en la part positiva o en la part negativa. El vi sens dubte te les dues. Davant el dubte, no renunciarem al plaer de degustar un bon vi.
Efectos saludables del vino y de los subproductos de vinificación
Pilar Muñiz Ortiz
Acenología

16/5/2014
Un estudi teòric sobre paisatge. Com a mínim curiós
Paisaje del viñedo 
Vicente D. Gómez-Miguel 
Acenología

13/5/2014
Hi ha professions que es sofistiquen, la de l'enòleg no n'és una escepció. Ha de ser l'enòleg un venedor?
Escenificar la enología
Jaume Estruch 
Acenología

8/5/2014
Encertar les decisions estratègiques pot significar un salt qualitaiu en la copmercialització d'un producte. L'Empordà es troba ara davant d'una decisió estratègica important. Esperem que l'encertin
La Garnatxa d’Empordà, el vi bandera de l’Empordà?
Laura Masramon
Cupatges

3/4/2014
Totalment sabut i repetit, però poques vegades tan brn explicat
Enveja d’Andalusia
Joan Segura i Segura, Responsable d’oli d’oliva Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
Cupatges.cat

26/3/2014
En aquest article, Leandre posa el dit a la nafra de l'individualsime i la manca de col·laboració a l'hora de promocionar els nostres productes. Creiem que éas un ddebat necessari.
Una marca comuna
Leandre Romeu

Vadevi

24/3/2014
Una bona introducció sobre el paper dels llevats en la fermentació del vi. Molt interessant la part final on es recopila els diferents efectes d'inocular més d'una espècie de llevat.
Levaduras vínicas 
Rosa Isela Viramontes Álvarez y Ramona Pérez Leal 
Acenologia

20/3/2014
Un bon resum històric de la cultura del vi
Vino: su cultura y patrimonio
Mª Pilar Alonso Abad 
Profesora de la Universidad de Burgos
Acenologia

14/3/2014
Entrevista a Jordi Melendo
Parlant de Xampanys i també de Cava
"A la Xampanya el pagès és un senyor, i aquí se’l veu com un pobre home"
El bloc d'Aguiló Vinateria

17/1/2014
El prestigi del cava és un tema que, malauradament, està en candelera. Nosaltres en vam parlar fa poc. Ara en Joan Nebot el clava, com sempre, en aquest article
O Don Simón o Dom Pérignon
Joan Nebot
Vadevi

16/1/2014
Una molt bona introducció al tema amb magnífiques il·lustracions
La química del color del vino
Fernando Zamora Marín 
Grupo de Investigación en Tecnología Enológica (TECNENOL) Departamento de Bioquímica y Biotecnología Facultad de Enología de Tarragona, Universidad Rovira i Virgili (URV)
Acenologia

11/1/2014
Article que tracta serenament aquest tema tan espinós
Vinómico: El vino, eterna víctima de los boicots
Roger Junyent
vinos-blog.com

5/1/2014
Un article que repassa temes sobre el rpoducte, amb una especial incidència amb els aspectes microbiològics
El vinagre de vino
Ana Troncoso1, Mari Carmen García Parrilla1, María Jesús Torija2 y Albert Mas2
1Facultad de Farmacia. Universidad de Sevilla  2Facultad de Enología. Universitat Rovira i Virgili
Acenologia

28/12/2013
Article d'obligada lectura per aquells que pensen exportar a Xina. Curiós i interessant pels demés.
El extraño mercado chino
José Peñín
El blog de José Peñin

27/12/2013
Un repàs en profunditat de l'activitat de les bactèries làcvtiques al vi
Bioquímica de las bacterias lácticas del vino y la fermentación maloláctica
Albert Bordons y Cristina Reguant 
Grupo de Biotecnología Enológica, Departamento de Bioquímica y Biotecnología Facultad de Enología de Tarragona, Universitat Rovira i Virgili (URV)
Acenologia

24/12/2013
Un bon repàs a les reaccions de fermentació i algunes coses més
Mucho más que alcohol
Emilia Matallana i Agustín Aranda 
Acenologia

23/12/2013
Un brindis que és una visió del futur dels vins i caves quan assolim la independència
Desitjat brindis
Josep Saperes
Vadevi

22/12/2013
Una entrevista molt tècnica però amb novetats importants
En el grado en que la ciencia progrese, lo hará el vino
Entrevista a María Luisa González San José
per Blanca Ozcáriz
Acenologia

20/12/2013
Un article polèmic, posat com a editorial de la revista
La dinámica y el fraude entre ciencia y agricultura
Jaume Estruch
Acenologia

29/11/2013
Un avenç important cara al control de la coberta vegetal amb ramats
Creación y persistencia de la aversión condicionada a la vid para el pastoreo de ovejas en viñedos
C.L. Manuelian, E. Albanell, M. Rovai, A.A.K. Salama y G. Caja. Grup de Recerca en Remugants (G2R), Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra
Acenologia

23/11/2013
Article de divulgació interessant per aquells que encara no han fet el pas d'exportar
L'exportació necessita d'aliats locals als mercats poc coneguts
Bufet d'advocats alemany Roland Plecher 
Vadevi

15/11/2013
Un article molt tècnic. D'interès per a enòlegs
Metabolismo nitrogenado de Saccharomyces cerevisiae durante la fermentación vínica
Albert Mas,1 Gemma Beltrán,1 Marta Sancho,1 Alicia Gutiérrez,2, Rosana Chiva2 y José Manuel Guillamón1,2
1Biotecnología Enológica, Departamento de Bioquímica y Biotecnología Facultad de Enología, Universitat Rovira i Virgili, Tarragona 
2Departamento de Biotecnología de los Alimentos, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC), Burjassot, Valencia
Acenologia

6/11/2013
Si la revista Acenología ens té acostumats a un esplèndit nivell d'articles, aquest més, ha el·laborat un fantàstic dossier en col·laboració amb la Revista SEBBM (Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular) sobre els processos bioquímics que intervenen al raïm i en l'el·laboració del vi. El dossier s'ha repartit entre els números de novembre i desembre i serà publicat per ambdues revistes. Aquí va la primera entrega, escrita a un nivell molt entenedor, especialment la primera part de l'article és per a tots els públics.
Estructura y composición de la uva y su contribución al vino
Pablo Carbonell Bejerano y José Miguel Martínez Zapater
Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino (ICVV), CSIC, Universidad de La Rioja, Gobierno de La Rioja 
Acenologia

18/10/2013
Buscant informació sobre la ocratoxina A hem trobat aquest magnífic article publicat el febrer del 2007. No és un article nou, però aclareix el camí per a tot aquell que hagi d'implantar un sistema APPCC al seu celler, respecte a aquest problema, de fet, l'únic de toxicitat d'origen microbiològic que trobem al món del vi. 
Nota, hem trobat altres articles sobre el mateix tema que, un cop haguem revisat, si els trobem prou interessants els publicarem a aquesta pàgina.
Control APPCC de ocratoxina A en vino
Adolfo J. artínez-Rodríguez y Alfonso V. Carrascosa Santiago*
Instituto de Fermentaciones Industriales – CSIC, Madrid
Acenologia

13/10/2013
Un magnific article d'opinió. Una reflexió justa i encertada. No em puc estar de copiar les frases finals:  Junts, el món ens pot percebre com un subjecte: un petit país ple de grans vins. Separats, som uns quants milers de vins més en un mercat mundial saturat d'etiquetes.
Un petit país ple de grans vins
Joan Nebot
Vadevi

26/9/2013
Un altre bon article divulgatiu d'Àngel Garcia Petit
La Varietat sirà
per Àngel Garcia Petit
Cupatges.cat

17/9/2013
Un article introductori d'aquesta varietat
La varietat macabeu
Àngel Garcia Petit
Cupatges.cat

12/9/2013
Una introducció molt planera a les operacions més habituals a la vinya
Características y operaciones en el viñedo: manejo orientado a la calidad de la uva
Jesús Yuste 
Acenologia

10/9/2013
Terriblement actual, enormement pedagògic. Un bon resum de temes dispersos que convergeixen cap a un sol punt: què hauré de fer per adaptar-me als canvis previsibles.
El material vegetal de vid: retos de futuro
Adrián Martínez Cutillas, Leonor Ruiz García, Rocío Gil Muñoz y José Ignacio Fernández Fernández
Acenologia

7/9/2013
Sovint parlem sobre alguns temes i els defensem o els contradim basant-nos en hipòtesis. Està bé que algú els conprovi amb rigor
Gestión del suelo vitícola: cubiertas vegetales e incidencia en la calidad del mosto y vino
Ana Sagüés Sarasa, Faustino Aguirrezabal Bujanda, Félix Cibriáin Sabalza, Laura Caminero Lobera y Julián Suberviola Rípa 
Acenologia

5/9/2013
Resum d'uns estudis que aporten dades molt interessants (algunes sorprenents) sobre els taps i l'oxigenació del vi a través d'ells... o no.
Impacto de los diferentes tapones en la calidad intrínseca sensorial del vino y preferencias de los consumidores 
Por Paulo Lopes, Isabel Roseira, Miguel Cabral, Cédric Saucier, Philippe Darriet, Pierre-Louis Teissedre y Denis Dubourdieu 
Acenologia

3/9/2013
Una bona revisió de l'"estat de l'art" sobre el tema
Coinoculación
Javier Escobar de la Torre. Químico Industrial y Enólogo
El Correo del Vino

12/8/2013
Posant dades al que ja coneixem
Gestión del riego de la viña para la obtención de uva de calidad
Diego S. Intrigliolo y Juan R. Castel 
Acenología

1/8/2013
No hi ha pressa, però cal anar-se preparant
Incidencia de las variaciones climáticas en el cultivo de la viña
Enrique García-Escudero Domínguez 
Acenología

31/7/2013
Un article sobre un tema important que hauria de ser replantejat
Joves i vi
Leandre Romeu
Vadevi

27/7/2013
Un article provocador com pocs. Que en penseu?
La viña no precisa un altar
Acenologia
Jaume Estruch

14/7/2013
Un article amb dades i punts de vista novedosos i afirmacions interessants
Aspectos vitícolas en la calidad del vino
Acenologia
Ernesto Franco Aladrén 

6/7/2013
Un doctorat realitzat a Freixenet
Entrevista a Jordi Torrens
Acenologia
Núria Gibert 

29/6/2013
Un interessant article on es parla del projecte de Josep Raventós de crear la denominació "Conca del riu Anoia"
Cava Seeks to Make a New Name for Itself
Wall Street Journal

10/6/2013
Una reflexió sobre la promoció dels vins catalans i les fires
El vi com a estructura d'estat
Vadevi (Redacció)

31/5/2013
¿Rioja o Ribera?
José Peñín
Guía Peñín (blog)

29/5/2013
Una vivió particular d'un dels grans blogers del país
DOQ Priorat: una perspectiva en 2013
De vinis
Joan Gómez Pallarès

22/5/2013
Basat en 26 històries reals. La fina ironia de Jaume Aguadé, aquesta vegada per somriure sense més.
Galeria de bevedors
Jaume Aguadé
Vins de Catalunya

21/5/2013
Entrevista amb el directiu de Freixenet candidat a presidir la DO Cava
Entrevista a Pere Bonet
Vadevi

16/5/2013
Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava 1r Tr. 2013
Generalitat de Catalunya

16/5/2013
Transcripció de la conferència donada per Ramon Francàs en ocasió de la fira Temps de Vi
Els nous Penedès, molt per fer tot i el salt qualitatiu
Vi-FRANC
Ramon Francàs

3/5/2013
Una eina increïble i econòmica
Nueva app para arquitectura de la canopia de la vid
Acenologia
Article original complet en anglès

2/5/2013
Andreu Agüera-Donay amb una sèrie de consideracions sobre el concepte terrer ens completa l'interessant article del mes passat
Algo más sobre el terrer. Una breve revisión
Andreu Agüera-Donay
Acenologia

1/5/2013
Ha sortit l'últim número d'Acenologia i en ell, com sempre interessantíssims articles. Destaquem avui aquest, que és un interessant complement al publicat el mes passat.
Variedades minoritarias desde la mirada de sus elaboradores
Pedro Balda y Fernando Martínez de Toda 
Acenologia

27/4/2013
Vitec publica el resultat d'un treball important
Estrategias de riego de soporte ajustadas a la maduración de la uva
D.Velado, E. Hernández-Montes, E. Nart, M. Puxeu y M.Tejerina.
Vitec

19/4/2013
Més opinions sobre vinyes autòctones o no
La singularitat i el vi
Josep Saperes
Vadevi.cat

18/4/2013
Material tècnic (presentacions) del XXIV Congrés de l’ACE: Aspectes Vitícoles en la Qualitat del Raïm
ACE

13/4/2013
Ens agrada més parlar de coses positives, en pla optimista, però no podem amagar el cap sota l'ala, cal parlar de tot
Escola del Vi: Cap a on anem?
Bernat Vilarroya
Fragmentari

8/4/2013
Un article important per reflexionar-hi
Deixem que ens enterrin amb Parker?
Vadevi.cat
Joan Nebot

7/4/2013
Un interessant article firmat en seudònim
Híbrids de nova generació: el futur de la viticultura?
10sentits
Malvasia

4/4/2013
Una bona resposta de Mme Bollinger en un amè article
Champagne Bollinger
Vijum
Jordi Utset 

28/3/2013
Tots ho sabem, però no està de més recordar-ho
Molta feina a fer
Vadevi.cat
Leandre Romeu

22/3/2013
"El vi forma part dels aliments fonamentals de la Dieta Mediterrània". 
Entrevista amb el Dr. Ramon Estruch
Cupatges

8/3/2013
Sobre algunos intentos de zonificación del territorio vitivinícola de la Denominación de Origen Penedès
Acenologia
Andreu Agüera-Donay

6/3/2013
Estudio de variedades españolas minoritarias de vid
Acenologia
F. Cabello, R. Saiz, y G. Muñoz

5/3/2013
Principales variedades de vid recuperadas en la DOC Rioja
Acenologia
Por F. Martínez de Toda, J.C. Sancha y P. Balda

3/3/2013
Dossier
Veinte nuevas variedades de vid, rescatadas de la desaparición, en la viticultura española y nuevos vinos
Acenologia
Fernando Martínez de Toda 

25/2/2013
L'eterna pregunta: Diferència entre Montsant i Priorat
Jaume Balaguer
Els vins del bon viure


25/2/2013
Que sabem dels vins portuguesos més enllà del Porto?
Més enllà del Porto
Vins a quatre mans

25/2/2013
L'ampa de l'Escola Tecnos de Terrassa, acaba de publicar una magnífica guia descripció per un itinerari a peu més que interessant
Les tines de vi de la Vall del Flequer
Escola Tecnos

14/2/2013
Gourmets (El Periódico)
Les modes en el món del vi
Alfred Peris

11/2/2013
Ja en sabiem l'existència d'altres, com les que utilitza en Raül Bobet a Talarn, però ara ens sorprenen amb unes quantes més. Francament interessant
Tines excavades en roques a Lleida
Eloi Font 
LA MIRADA DE L'ÒLIBA

9/12/2013
Acenologia
El sulfuro de dimetilo: ¿cómo manejar su contenido en los vinos en botella?
Por Laurent Dagan y Rémi Schneider

9/2/2013
No és un article. Amb motiu de la campanya "Biblioteques amb DO" la direcció general de promoció i cooperació cultural ha penjat una recopilació del que podria ser una bibliografia bàsica sobre "lletres i vins". Ordenada per temes, inclou també revistes i pel·lícules. Baixeu-vos-ho al vostre ordinador per si ho treuen!
Gencat.cat
Lletres i vins Bibliografia Bàsica
Coordinació Jordi Llobet

6/2/2013
Aquest per somriure una mica
La Vauguardia
Els maridatges
Qim Monzó

3/2/2013
Acenologia
Rotundona, un compuesto aromático único y poderoso responsable de las notas de pimienta negra en los vinos
M.J. Herderich, T.E. Siebert, M. Parker, D.L. Capone, C. Mayr, P. Zhang,1 O. Geffroy,2 P. Williamson e I.L. Francis 

3/2/2013
Vi-FRANC
El món del cava molt mogut i cava a 1,49 €

2/2/2013
Acenologia
Potencial aromático de vinos elaborados en climas cálidos: el caso de América del Sur 
Eduardo Agosin

24/1/2013
Acenologia
Identificación de nuevos marcadores de envejecimiento
Denis Dubourdieu, Alexandre Pons y Valerie Lavigne 

24/1/2013
Ruralcat
No és un article, és el dossier complet del programa
Dossier tècnic. Leader

22/1/2013
Vitec / Diari de Tarragona
VITEC consolida i expandeix la seva activitat a 2012

21/1/2013
Universitat de València
Territori enològic
La Universitat de València ha penjat ara al web, un vídeo de 2006 sobre la vinya i el vi valencians. Val la pena

18/1/2013
Acenologia
Fotografiar las uvas para conocer su madurez
Redacció de la revista

18/1/2013
Cupatges
Un passeig per la DO Montsant

18/1/2013
Vadevi
Entrevista a Miquel Torres: Fa tres anys que estem treballant en un vi de xarel·lo

17/1/2013
Vi-FRANC
Millora dels preus, oferta moderada i qualitat excel·lent durant el 2012 al sector de la vinya i el vi, segons la Generalitat
Conté l'avançament de moltes dades estadístiques

17/1/2013
Interempresas
Qualitat i control en l'oli d'oliva
Rafael Sánchez de Porta

16/1/2013
Acenologia
No ens agrada gaire parlar de la feina d'un celler concret, però aquests experiments de Gramona s'ho mereixen
Agrología y sostenibilidad: un caso de éxito
Soazig Darnay y Jaume Gramona

15/1/2013
mercatsmunicipals
Entrevista amb Ramon Servalls

15/1/2013
Vilaweb
Per què es diu que és saludable prendre una copa de vi al dia?
Luis Torres

14/1/2013
Descobrir
Un tastet de Priorat
Una visita ben aprofitada

14/1/2013
Gastronosfera
Francia, el vino, los nazis i el juego del ratón y el gato
Un article entretingut, amb anècdotes curioses, ni que siguin de guerra

13/1/2013
La semana vitivinícola
Una imatge de marca geogràfica
Terres dels Alforins avanza y presenta su imagen de marca

13/1/2013
Acenologia
Sello ecológico
Una reflexió, que no per coneguda, no deixa de ser viva i interessant

12/1/2013
Acenologia
Entrevista a François Chartier
Entrevista a aquest escritor, investigador, cuiner i un dels més afamats sommeliers del món.

11/01/2013
Vins de Catalunya
Varietats autòctones: els arguments
Primer d'una sèrie d'articles que ens fan reflexionar sobre un tema clau pel futur de la vitivinicultura catalana

11/01/2013
Vi-FRANC
La symphonie des 13 cépages
Malgrat les aparences un article en castellà del sempre ben documentat Ramon Francàs. En aquesta ocasió ens parla de la AOC francesa Châteauneuf-du-Pape

8/1/2013
Acenologia
Los tioles varietales: información actualizada sobre las vías de la biogénesis y el impacto de técnicas vitivinícolas
Aurélie Roland, Florine Cavelier y Rémi Schneider 

7/1/2013
Agenda 19
Denominació d'origen protegida Siurana
Una senzilla explicació del què és.

6/1/2013
Acenologia
Bases moleculares del aroma del vino
Vicente Ferreira

6/1/2013
Interempresas
La viticultura heroica a Astúries

6/1/2013
Vi-FRANC
Publicat per Ramon Francàs a Vinos y restaurantes. Polèmic i interessant
El retorn de la tracció animal a les vinyes

5/1/2013
Acenologia
Conocimientos actuales sobre la hidrólisis de los compuestos glucosídicos en los vinos
Juan Cacho 

5/1/2013
Interempresas
Evaluación del estrés del cv. Albariño en la DO Rías Baixas
Emma M. Martínez, María Fandiño, Javier J. Cancela y Benjamín J. Rey

2/1/2013
Maridar vins i música
Els mesos de juny i juliol passats es va celebrar a Vilabertran i Roses el festival Sons del món. Un dels millors sommeliers del món, Roger Visuà va fer un maridatge de la música de cada artista amb un vi, que els espectadors van poder degustar mentre l'escoltaven. Ara, en una entrevista a Tot Blau explica els maridatges.
Tot Blau
Diferent ? Interessant !

30/12/2012
Proyecto HAproWINE
Ecoetiquetas o sellos ambientales para el sector vinícola
Roser Gasol Escuer, responsable de comunicación de la Cátedra Unesco de Ciclo de Vida y Cambio Climático
Interempresas

28/12/2012
Gourmets (El Periódico)
Per a qui els agradi guardar les formes o saber com quedar bé si té un compromís
Protocol del cava y el champagne I
Protocol del cava y el champagne II
Protocol del cava y el champagne III

27/12/2012
Diari de Girona
Qui diu que a la garrotxa no s'hi pot fer vi?
Plantes de raïm als horts de darrere el monestir de Sant Pere de Besalú

24/12/2012
Dos relats d'enoviatges al preu d'un:
Viatge a França I. Bourgogne
Viatge a França II. Alsace
"Fina"
Cuina Cinc

24/12/2012
Les àmfores romanes del Camp de Tarragona i la producció del vi Tarraconense
Ramon Járrega
Revista d'arqueologia de Ponent

23/12/2012
Instalación de gasificación de restos de poda de olivar integrada en una almazara
José Antonio La Cal Herrera
Interempresas

23/12/2012
Desinfección de barricas de roble mediante microondas
I. López-Alfaro; L. González-Arenzana; P. Garijo; J. Martínez; R. López; T. Garde-Cerdan; P. Santamaría (ICVV, Instituto de las Ciencias de la Vid y del Vino). A.R. Gutiérrez (Universidad de la Rioja, CSIC)
Interempresas

22/12/2012

20/12/2012 
El vi de gel. Una escassa i rara joia enològicaPer Alfred Peris a El Periódico
Un article, si més no molt curiós, i una tecnologia, la crio, que pot desenvolupar-se força en un futur.

16/12/2012 
El Garraf com a zona vitícola Per Ramon Francàs
Aquest escrit, més que un article, és el pregó que Ramon Francàs va fer en ocasió de la XLVII investidura de El Serenísimo Capítulo del Vino el 15/12/2012

1 comentari:

Cuina Cinc ha dit...

Bon dia, Gerard,
Moltes gràcies pel teu correu, comentari i per l'enllaç que heu posat en el vostre blog.
Acabo d'actualitzar l'entrada de CuinaCinc i he posat l'enllaç de l'Escola d'Enologia.
Si et sembla ens truquem demà.
Salutacions,