dimecres, 13 de març del 2013

Activitat d'esporga compartida amb l'Escola d'Enologia d'Espiells

Ahir al matí, els alumnes del cicle d'olis i vins, van compartir amb els seus companys de l'escola d'Espiells, acompanyats pel professor Eduard Muixac, una jornada d'esporga d'olivera al Mas Bové de Constantí.
Després d'unes explicacions sobre el terreny per part del tècnic de l'IRTA Juan Fco Hermoso, es va procedir a una demostració de poda per part d'una esporgadora de discos. 
En un tros de finca amb plantació tradicional 6m X 6m va podar tres fileres d'oliveres en un lateral, primer en vertical i després va fer un biaix a 45º a la part superior.
 
En el mateix tros, els alumnes van veure l'esporga d'oliveres pel mètode tradicional a casa nostra i per un mètode semi-mecanitzat. 
Van poder comprovar el temps trigat en cada cas i van ser informats dels rendiments en la collita.
Posteriorment, els alumnes van poder veure una esporga de top (sostre) en una filera en plantació superintensiva i la poda manual d'oliveres en plantació  semi-intensiva, intensiva i suprintensiva (en bardissa -seto-). 
En cada cas, se'ls va explicar prèviament l'objectiu que es buscava amb l'esporga.
Hem d'agrair a Juan Francisco Hermoso de l'IRTA i a Joana Calaf del'ECA Mas Bové, la disponibilitat que han tingut amb les dues escoles i per adaptar la seva feina de poda a la nostra presència, més tenint en compte les dificultats afegides que va comportar la suspensió de l'esporga en la primera ocasió per culpa de la pluja.
Podeu clicar sobre les fotografies per ampliar-les