divendres, 14 de juny del 2013

Esperonat

La vinya no espera, o al menys no espera gaire. Tot just acabada la setmana d'exàmens, els alumnes de l'Escola, han tornat la finca.  Calia esperonar. L’esperonat es una operació de cultiu que es basa en l’eliminació d’aquells esperons (cavalls) que es troben al nivell.

Els esperons o cavalls són brots provinents de les gemmes adelantades que es troben en les axil·les de les fulles. Els objectius d’aquesta operació són:
- Facilitar l’aireació del raïm.
- Facilitar l’ il·luminació del raïm i de les gemmes latents.
- Facilitar l’aplicació de fitosanitaris.
- Facilitar la verema i la poda d’hivern de l’any que ve.

Els alumnes han esperonat els seus ceps, que ja havien podat al hivern i havien espollat a principis de maig. Alguns anys, en aquesta època, conjuntament amb el esperonat també es realitzava el despuntat.  El despuntat és una operació de cultiu, que es basa,en eliminar la gemma apical (gemma de l’extrem) dels brots, parant així el creixement longitudinal d’aquest. 

Aquest any, tot i que les pluges caigudes a l'abril i a principis de maig feien preveure un gran creixement dels brots, les baixes temperatures del mes de maig no han permès aquest gran creixement, no fent recomanable l’operació de despuntat.