dissabte, 12 d’octubre del 2013

René Barbier i Josep Lluís Pérez a la inauguració dels MBA de la URV

Dijous vam ser a la presentació dels màsters en BA de la URV a Tarragona. El motiu? Els ponents van ser dos empresaris certament peculiars; René Barbier, el filòsof de la renaixença del Priorat i Josep Lluís Pérez, viticultor innovador i revolucionari i primer director de l'Escola.
Coneixent els personatges, ja es podia preveure que no es tractaria d'una conferència gaire convencional. No van defraudar. 
Van anar explicant els seus començaments, els dos sense un duro i com, amb una idea clara d'on volien anar i amb tota la il·lusió del món, van tirar endavant, etapa rera etapa, fins que es van sortir amb la seva. Van explicar com tenien clar des del principi, que era més important potenciar la marca Priorat que les seves marques individuals, com tenien clar, que l'èxit no els tenia que beneficiar només a ells, sinó també als pagesos de la comarca, i davant la cara d'incredulitat dels alumnes i ex-alumnes  van explicar perquè pagaven als pagesos molt per sobre del preu que prèviament havien contractat o com van anar a buscar cellerers i enòlegs a Suïssa, França, Bèlgica... per tal que compressin finques i posessin bodegues al Priorat (fent-los-hi la competència).
Els dos consogres, en aquest cas ben avinguts, s'anaven passant la paraula l'un a l'altre. Ho van fer d'una manera desordenada, però això no li va treure interès a la xerrada, ben al contrari, la xerrada, farcida d'anècdotes personals, fluïa agilitat i espontaneïtat.
Els dos van intentar inculcar als assistents que fossin emprenedors, que tiressin endavant els seus projectes sense por, que les èpoques de crisi són les millors per començar un projecte i que el més important per començar un projecte és tenir il·lusió, no tenir diners.
Permeteu-nos acabar amb una frase literal d'en René: "Si tothom veu la carretera negra i vosaltres la veieu blanca, tireu endavant, tindreu la carretera per vosaltres sols".