dimarts, 3 de desembre del 2013

Abadal recupera el vi de tina

Recentment, s'ha realitzat el descubat d'un vi fermentat en una tina semienterrada, construida en la pròpia vinya de Mas Arboset (Pont de Vilomara y Rocafort - Bages). La tina folrada interiorment amb ceràmica és protegida per una cabana de pedra seca, una joia arquitectònica del segle XIX.
En el cas de Mas Arboset, prèviament s'ha recuperat la vinya, de més de 70 anys. S'hi troven les varietats Sumoll, Pansera, Punxó Fort i Garnatxot, entre d'altres, algunes no identificades. Aquesta manera de fer, era molt típica els segles XVIII i XIX, en que el "cupatge" es realitzava a la pròpia finca, es veremava i es vinificava tot junt. Hi dominava una varietat, però les altres treballaven com a reforç quantitatiu.
El fet de tenir la tina en la pròpia vinya, era degut a que en el transport de la vinya, normalment en llocs muntanyecs i llunyans, fins a la masia era llarg i difícil, cosa que perjudicava de manera sensible la qualitat del most obtingut.
Des d'aquí, volem felicitar a Abadal i al seu propietari Valentí Roqueta, per la tasca de recuperació de tines de pedra seca i ara la d'una finca plantada a l'antiga i un vi, fet també com es feia segles enrera. També cal destacar i felicitar a l'alma mater d'aquesta vinificació l'enòleg de la casa Miquel Palau.
Dossier en PDF Recuperació de vi de tina a mas arboset
Part d'aquest dossier, la que es refereix a les tines de pedra seca i el seu funcionament, la trobareu a la secció saber-ne més del blog.