dilluns, 27 de gener del 2014

Presentació de la DO Terra Alta

Professors i alumnes de l'Escola vam ser a l'Hostal Sport per escoltar la presentació de la DO Terra Alta i provar els seus vins. Com ja s'ha dit en altres posts, aquesta presentació ha estat la primera de les dotze presentacions de les dotze DOs catalanes, que un cop al més aniran desfilant per l'Hostal.
L'acte, que inicialment era previst a la Sala Montsant, es va haver de traslladar al Saló de les voltes, degut a la gran demanda que va generar l'esdevniment. Tot i així, la sala es va quedar petita i molta gent que s'hi va voler inscriure, es va haver de quedar fora.
La presentació no va decebre tanta expectativa. En Jordi Rius va parlar amb passió, des del primer moment dels vins de la seva comarca, passió que va contagiar al públic, en tot moment participatiu i entussiasmat.
Com tots sabreu, la DO Terra Alta promociona especialment els vins garnatxa blancs, dels que n'és la primera productora mundial. La garnatxa blanca no és una varietat especialment aromàtica, però despren uns subtils aromes de fonoll i flors blanques. En boca, però, és un vi ple d'estructura, untuós i persistent. Un vi blanc perfectament apte per l'envelliment, com vam poder comprovar tots els assistents.
El primer vi a tastar va ser un garnatxa blanca jove, el Blanc Bàrbara Forés 2013, de Gandesa. Es tracta d'un vi quasi varietal, està tocat amb un 1,5% de viognier. El va seguir un vi multipremiat, de Batea, La Fou "els amelers" 2012, un vi parcialment fermentat en fusta, aquest sí 100% garnatxa blanca, un vi amb notes cítriques i gessamí, potent en boca, però fresc. Vam seguir amb un 2011 de Gandesa, l'Edetària blanc, un cupatge de garnatxa blanca (85%) i macabeu, amb una criança de 8 mesos en bota. Més mineral que els anteriors, el sol de la finca és de panal, és també molt potent i llarg. Finalment, en aquesta mena de tast diagonal, un tast d'un 2010, el Llàgrimes de tardor de la Cooperativa
Sant Josep de Bot. Amb aromes de fruita madura i amb una boca greixosa i fresca. 
Una anècdota, durant la presentació, a en Jordi ens explicava que els garnatxa blanca convé decantar-los una bona estona abans de servir-los, se li va escapar que la garnatxa blanca, va despertant els aromes lentament, que és com una dona de les qua cal despullar a poc a poc. Si mai sentiu parlar, doncs, d'una "dona garnatxa blanca", ja sabeu de que va.
Després dels blancs van venir els negres. Vam començar pel gran d'un dels grans de la DO, el Domus Pensi d'Altavins, de Batea un vi també premiat, un cupatge de cabernet (45%), garnatxa (30%), sirà (15%) i merlot (10%). Vi envellit 14 mesos en bota de roure francès. Aroma de fruites vermelles i torrats de fusta. En boca una bona entrada, greixós i llaminer, llarg de gust, perfectament equilibrat. El segon va ser el Portal 2011 negre, de celler Piñol, també de Batea, un cupatge de garnatxa (60%), samsó (15%), sirà (15%) i merlot (10%). Un gran final. Un vi amb unes grans notes balsàmiques, de fonoll, en aroma i una gran elegància i carnositat en boca.
Per si tot això no hagués estat prou, per acabar, vam gaudir d'una sorpresa excepcional. El Josefina Piñol Dolç Blanc. Una mistela 100% garnatxa de vinyes quasi centenàries, envellida 12 mesos en roure francès. Un aroma a mel i fruits secs que amb el temps evoluciona a panses. Finíssim en boca, dens, suau, molt dolç sense ser empallegós. Una gran troballa, un final perfecte per una vetllada impressionant. 
Els vins de la Terra Alta ens han tornat a convèncer. El millor del millor? Els preus. La relació qualitat / preu d'aquests vins no té comparació a casa nostra, aconsellem aprofitar-los abans no pugin de preu.
Ja no sabem que dir de l'organització. Una vegada més la Marta Domènech i el seu equip han estat impecables. La Marta està convertint l'Hostal Sport un referent en el món del vi a Catalunya. No podem més que celebrar-ho.