dimarts, 22 d’abril del 2014

L'Escola d'Enologia col·laborarà amb el VITEC en la organització del Tast de Viles i Finques 2014

La dotzena edició d’aquest tast a cegues examina els dies 24 i 25 d’abril els vins que opten a la categories de “Vi de Finca” i “Vi de Vila”.
La gran prova de qualitat anual dels vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat torna els dies 24 i 25 d’abril al local social de Escala Dei. El Consell Regulador d’aquesta denominació d’origen, pionera en la realització d’aquest ambiciós estudi d’autoconeixement i qualitat dels seus vins, ho té tot a punt perquè dijous que ve comenci, a dos quarts de deu del matí, el gran tast a cegues.
El tast el coordinarà el degà de la Facultat d’Enologia, el doctor Joan Miquel Canals, i el dirigirà tècnicament un equip del Parc Científic del Vi – VITEC, amb el suport un any més de l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana de Falset. El tractament i anàlisi de resultats serà fet per VITEC, de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l’aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Aquesta serà la dotzena edició del Tast.
També hi participa l’Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI (Departament d’Agricultura), els seus tècnics col·laboren en el treball d’anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que seran sotmeses a tast durant la primera jornada.

Funcionament
Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran durant dues jornades els vins acabats de sortir de bóta pertanyents a la collita 2012 sense saber a quin elaborador pertanyen ni de quina vila provenen. Enguany serà el segon any que s’inclouran en el tast vins blancs que opten a ser qualificats com a “vins de vila”. Això serà a la primera jornada (24 d’abril), durant la qual també es tastaran el conjunt de 24 microvinificacions de garnatxa i de carinyena corresponents a les 12 zones de la DOQ Priorat.
Durant la segona jornada, el divendres 25 d’abril, se sotmetran al tast a cegues els vins negres de l’anyada 2012.
Des de fa dotze edicions, el Tast de Finques i Viles forma part d’un ambiciós i pioner projecte del Consell Regulador de la DOQ Priorat, que conjuntament amb la URV, VITEC i INCAVI treballen per estudiar l’evolució i característiques dels vins Priorat al llarg dels anys, de manera que es puguin identificar els trets diferenciadors d’aquests vins, especialment en allò relatiu a la seva procedència geogràfica dins el territori de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat.
Així, els tècnics que coordinen el Tast analitzen les constants que presenten els resultats de cada una d’aquestes proves anuals i les comparen amb la manera que s’han descrit algunes característiques específiques segons la zona de procedència del vi.
Aquests resultats són molt útils per avalar científicament aquells vins que opten a identificar-se com a “Vins de vila”, és a dir, vins que en l’etiqueta identifiquen el seu nom amb la seva vila de procedència.