dijous, 17 d’abril de 2014

Llançament de la Marca «Vermut de Reus»

Segons informa Reus Diari.cat (nació digital), l’Ajuntament de Reus ha arribat a un acord amb les actuals empreses productores de vermut de la ciutat —Vermuts Miró, Yzaguirre i De Müller— per crear, posar en valor i promocionar la marca «Vermut de Reus». Les tres empreses productores elaboren més de 30 marques diferents d’aquest producte, seguint les fórmules tradicionals. A través de l’Agència de Promoció de Ciutat, l’Ajuntament de Reus, ha dissenyat un logotip específic de la marca «Vermut de Reus», que es farà servir en les accions de promoció i es posarà a disposició dels productors que vulguin incorporar-la en l’etiquetatge dels seus productes.
Es tramitarà la declaració del «Vermut de Reus» com a marca reconeguda amb la «Indicació Geogràfica Protegida» (IGP), una categoria que identifica aquells productes originaris d’un lloc concret que posseeixi una qualitat determinada o una reputació atribuïda al seu origen geogràfic, i del qual com a mínim uns de les seves fases de producció es fa a la zona geogràfica definida. La sol·licitud de la marca «Vermut de Reus» com a una Indicació Geogràfica Protegida compta amb el suport Asociación Española de Elaboradores i Distribuidores de Vermouth, de la Federación Española del Vino, de l’Institut Català del Vi (INCAVI) del Departament d’Agricultura de la Generalitat i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.
Com a primera acció a destacar, el dia 22 d’abril tindrà lloc la presentació oficial del «Vermut de Reus» al Centre Cultural Blanquerna (seu de la Generalitat de Catalunya) de Madrid. Durant aquella setmana, el Centre Cultural Blanquerna realitzarà diverses degustacions de vermut per donar a conèixer la qualitat del producte de Reus. El «Vermut de Reus» és molt conegut i valorat a Madrid. 
Reus va ser a finals del segle XIX la primera ciutat d’Espanya on es va començar a elaborar vermut. Hi van arribar a haver unes 30 empreses que van produir més de 50 marques diferents. La importància històrica del vermut que es produeix a Reus ha fet que en molts indrets de l’estat espanyol sigui un producte molt reconegut, malgrat que fins ara no hagi existit la marca «Vermut de Reus», que contribuirà a donar a conèixer aquest producte de qualitat i la seva ciutat d’origen.
Celebrem aquesta iniciativa, que demostra una vegada més, que la unió fa la força. Així, és important la colaboració de l'administració i les empreses. També, és bo recordar que si bé una IGP (com una DO) és important, el que realment importa és l'acció comercial que acompanya aquesta denominació. Per tant, és un bon començament que la marca comuna comenci a promocionar-se amb independència que encara no s'ha obtingut la IGP. Per contra, no s'entén com la DO Tarragona no ampari els vermuts elaborats en el seu territori, amb independència que el vi sigui originari d'altres zones, com és pràctica habitual en la gran majoria de vermuts del món.

Cap comentari: