dilluns, 21 d’abril del 2014

Taller d'olis aromatitzats i classe d'empelt

Entre les activitats que es van dur a terme la setmana abans de setmana santa, el dijous dia 10, un grup d'alumnes de l'Escola van participar en un taller d'olis aromatitzats. 

El taller es va impartir a l'aula gran de l'Escola per part de La Neus Cubells, del Molí de l'oli Miró Cubells de Cabacés, on es produeix el premiat i prestigiós Cavaloca.

Com que cal aprofitar les ocasions quan es presenten, seguidament, i sense perdre temps, es va anar a una parcel·la propera a l'escola de Finca Fontanals, on treballadors especialistes, juntament amb els de la casa, eren empeltant peus americans amb varietats europees, una operació que actualment es fa poc al camp, malgrat els seus avantatges. 

En aquest cas, l'Albert va ser el perfecte amfitrió que va explicar els alumnes la tècnica correcta de realitzar els empelts.
Petit curs d'empelt en cinc imatges.
Imatge 1. Per la primavera s'utilitza l'empelt de fenedura. L'empelt o aixell, planta que s'empelta es talla amb una màquina especialment dissenyada o amb un ganivet, de forma que quedi formant un angle molt agut. En la fotografia una màquina de fer "agulles", màquina que ja no es comercialitza.

Imatge 2. Seguidament es descalça el peu o portaempelt, procurant no danyar-lo. Es talla el peu a nivell de la superfície del terra o una mica per sota. Amb un ganivet d'empeltar s'hi realitza un tall vertical, tan llarg com la falca de l'agulla, on s'hi inserirà l'aixell.

Imatge 3. Immediatament, dins el tall que acabem de fer hi insertem l'agulla o empelt que haviem preparat. Normalment tallada a dues gemmes (la superior és per si falla la inferior).

Imatge 4. Amb una cinta emboliquen tota la part "ferida" que ha quedat enlaire, per mantenir-les premudes i fent bon contacte, i per evitar l'atac de fongs.

Imatge 5. Colguem en conjunt. Ja només ens queda esperar a que surti la nova planta