dissabte, 10 de maig del 2014

Jornada al Penedès

Avui , la majoria de professors i alumnes, hem realitzat una visita al Penedès que havia quedat ajornada des del mes d'abril. A primera hora ens hem dividit en dos grups, el primer ha anat a la destil·leria de Torres, a Vilafranca, mentre que la resta ens hem desplaçat a l'empresa Agromillora de Subirats.

Aquests últims, hem quedat bocabadats en comprovar la tecnologia d'aquesta empresa, tant des del punt de vista purament biològic, com de procediments de producció.

Hem pogut visitar (veure des de fora) les sales esterilitzades on es fan les primeres multiplicacions dels peus de fruiters, i de les diferents dependències on es fan les successives operacions, molt especialment els empelts. Hem pogut visitar també l'invernacle d'adaptació dels plançons, així com tres immensos hivernacles, un d'oliveres, un de peus de fruiters i un de fruiters ja empeltats.

El sistema logístic dins els invernacles, simplement impressionant.
Acabada la visita, ens hem reunit amb la resta de companys a Cades; "l'alcoholera" de Catalunya, tot i que ells prefereixen anomenar-se tractadors de residus.

De la brisa n'obtenen alcohol, però també tartrat de calci, els pinyols que es venen per fer oli i la pròpia brisa seca. Part de la brisa seca, cobreix totes les necessitats de combustible de la planta. La resta va per combustible, pinso o adob. Dels fangs n'extreuen també alcohol i tartrat, mentre que de les fraccions de vi, n'extreuen l'alcohol vínic que s'utilitzarà per  l'obtenció de brandy, misteles i licors. 

En una planta de biogas, dels seus propis residus, produeixen biogas, que a la seva vegada utilitzen per a produir electricitat. Cades es produeix entre el 70 i el 80% de l'electricitat que consumeix.
Una visita realment instructiva