dijous, 23 d’octubre del 2014

El raïm de maceració carbònica ja s'ha premsat

Aquesta setmana s'ha donat per finalitzada la primera fase del vi que aquest any elaborem pel mètode de maceració carbònica. 

La fermentació carbònica és una tècnica que consisteix en posar raïms sencers dins una tina, capaç de suportar pressió i mantenir-hi els raïms en una atmosfera sense d'oxigen, és a dir, en una atmosfera de CO2. En aquestes condicions, es produeix una certa fermentació intracel·lular que ens permeterà mantenir un màxim d'aromes al vi. Per assegurar una presencia permanent de CO2, el dia abans de posar els raïms es va fer un peu de cuba, també amb garnatxa, com que aquest most va fermentant, la generació d'anhídric carbònic és contínua. Una vàlvula d'escapament tarada a 2 atm. assegura que no hi ha sobrepressió.

Un cop s'ha cregut oportú, s'han tret els raïms sencers de la tina de maceració i s'han premsat, per tal de fer un vi jove fresc i aromàtic. El vi corresponent al peu de cuba amb el procedent dels raïms trencats s'ha recollit a part i el fermentarem a part, per tant, en farem dos vins, l'autèntic de maceració carbònica i un altre més convencional, però amb una mica de les mateixes característiques.