dimecres, 24 de desembre del 2014

Orto Vins

Si dilluns vam tenir un dia quasi perfecte, només espatllat per la boira, dimarts ni la boira, aquesta vegada alta, no va poder amb la gran experiència que ens esperava. Ahir dimarts només teníem una visita en cartera, però no en va caler cap més.
Ens havíem citat amb en Joan Asens, alumne primer i professor més tard de l'Escola d'Enologia Jaume Ciurana, que va deixar per anar a fer d'enòleg de l'Àlvaro Palacios, amb qui treballant colze amb colze van crear l'Ermita, el mític vi de Catalunya.

Catorze anys més tard es va unir amb altres tres viticultors per crear Orto vins, un dels cellers emblemàtics i, sens dubte més singulars, de la DO Montsant.
Vam quedar amb en Joan a l'aparcament de la cooperativa de Masroig, de la que tan bon record guardem. Allí, en Joan ens va començar a explicar en què consisteix aquesta aventura personal i col·lectiva, que representa Orto. De camí cap al Molar, ens vam parar a la vora de la carretera i traspassant un tram de bosc, vam arribar a una de les seves finques. En Joan va començar a explicar la seva filosofia de cultiu, el seu respecte per la terra i els cicles naturals. 

La seva forma intel·ligent de treballar la vinya amb la mínima intervenció. Mínima intervenció no vol dir poca feina, sinó mimar els ceps per tal d'evitar actuacions mediambientalment agressives. 
No cal dir que el seu entusiasme es transmetia als alumnes, que van començar a preguntar sense parar. Com a bon professor, el sentit pedagògic que va donar a les seves explicacions les feia més interessants i entenedores. 

Finalment, ens vam traslladar al Molar, al celler de la cooperativa, una de les naus de la qual, ocupa en Joan i els seus socis. Després de 6 anys d'èxit, encara no tenen celler propi, ni es preveu a curt termini, tot i ser part del seu projecte... algun dia. Això parla ja de la filosofia dels propietaris. Entre ells, sumen una bona colla de petites finques, que els permet obtenir un nombre considerable de raïms amb característiques pròpies i diverses varietats. 

Amb els millors raïms, Orto elabora les seves singularitats, vins de finca per als més entenedors: La Carrerada, Les Pujoles, Palell i Les Tallades de Cal Nicolau. Tot això, a part dels seus vins de gama Orto: Els dos blancs (flor i brisat), els negres Orto i Les Comes d'Orto i els dolços blanc i negre. Totes aquestes varietats, en un petit celler no són més que la conseqüència d'un treball artesà, tant al camp com en la bodega. Així són els seus vins, així és la personalitat d'aquest enòleg i viticultor. Ahir el vam conèixer una mica més. Per a molts alumnes era un nou i singular descobriment. Sens dubte els ha obert els ulls a nous possibles camins. Un tancament impecable per aquest any natural. Una classe magistral en tots els sentits.