dilluns, 22 de desembre del 2014

Clos 93 i Casa gran de Siurana

Avui dilluns, dia 22 de desembre, dia de la loteria de Espanya, professors i alumnes ens hem volgut donar un premi i, dit i fet, hem anat a visitar dos cellers amb molta personalitat. I hem començat amb un celler molt petit, el més petit de la DOQ Priorat; Clos 93. Aquest Celler és el fruit de la il·lusió i treball d'un ex-alumne de l'Escola en Ruben Sabaté i altres membres de la seva família. Ens hem trobat a l'entrada del Lloar, en el trencant que du a les seves vinyes. Un cop re-agrupat el grup, allí ens hem dirigit. La intensa boira no ens ha permès gaudir del paisatge, però hem pogut fer una mirada a les seves mimades vinyes i escoltar la seva història personal, com, mentre treballava per a tercers, anava construint i consolidant el seu somni. Avui Clos 93 fa un únic vi; L'interrogant. Aproximadament unes 10000 ampolles a l'any. 

També fa un oli, L'interrogant oli, un oli arbequina 100% que hem pogut tastar amb unes torradetes. Evidentment, també hem pogut tastar el vi, un cupatge de garnatxa, carinyena i cabernet, que ha passat 9 mesos en bota de roure francès. L'interrogant és un vi ple de fruita, on la fusta tot just es deixa notar, un vi molt fàcil de beure, com volia el seu creador, però que en cap moment deixa de ser un Priortat. 
Acabat el tast ens dirigit cap a el Lloar, on en un petit semi-soterrani hi te instal·lat el celler. Allí ens hem pogut fer càrrec de les difícils maniobres que en Ruben ha de fer per a realitzar les diferents operacions de vinificació i criança.

Si ho heu de dir a ningú us explicarem un secret. Clos 93 prepara la sortida d'un vi únic al món; un vi de garnatxa del PO. La garnatxa del Po és un clon de garnatxa, quasi desaparegut al món i que casualment se n'havia conservat un petit tros en una finca d'un oncle seu. Amb la col·laboració de l'Incavi, de la DOQ Priorat i de Mar Galván dintre d'un any o dos sortiran 124 ampolles d'aquest vi tan especial, que s'haurà criat només en ampolla, ampolles que son enterrades dos metres sota la superfície del terreny en un lloc secret, que no sabem ni nosaltres.
La segona part de la jornada ha estat en un celler ben diferent, un projecte empresarial, dissenyat a consciència des del principi per una de les grans empreses de vins de qualitat de Catalunya com és Castillo de Perelada. Es tracta de La Casa Gran del Siurana. El nom del celler, ve del nom de la masia situada al bell mig d'una finca d'argila vermella situada al costat del riu, que els propietaris van plantar després de comprar la finca. L'altra finca de la propietat és un terreny de licorella de forta pendent, totalment terrassat, l'anomenen La Fredat.

El celler de La Casa Gran del Siurana és situat als locals de l'antiga cooperativa de Bellmunt. Allí de nou ens hem re-agrupat i hem fet una detallada visita a les instal·lacions del celler, algunes ben innovadores. Van ser els nostres amfitrions L'Anna Gallissa i en Jordi Alentorn que ens van explicar amb detall la com elaboren els seus vins i algunes tècniques específiques d'aquest celler. Després d'aquesta visita hem estat obsequiats amb un tast del dos dels seus vins. En primer lloc, el vi més popular de la casa, el GR 174, un cupatge de garnatxa, caranyena i cabernet. Un vi de criança parcial, és a dir, part del vi no és de l'anyada que figura a l'etiqueta, sinó que és vi d'anyades anteriors criat en bota. el GR 174, té un color vermell molt intens. Els aromes són de fruita vermella, molt madura, flors i un lleuger toc balsàmic, tirant a mentolats. En boca s'aprecia una notable amplitud, aquí s'hi pot apreciar la fusta i tota la complexitat d'aquest vi, sense que perdi frescor.


L'altre vi que em provat és la joia de la casa, El Gran Cruor. Aquest vi és un sirà, amb un toc (10%) de caranyena. Després de passar 18 mesos en bota de roure francès i una bona temporada en ampolla, aquest vi se'ns presenta amb un vermell fosc amb notes de teula. Els aromes, tot i que el vi era fred, ens obsequiava amb uns aromes intensos, complexes que anaven evolucionant a mesura que passava el temps i s'anava obrint. En boca una és un vi d'una gran profunditat, intens complex, de tanins suaus. Una autèntica joia. Un Priorat diferent i molt elegant.
Una jornada ben aprofitada que ens ha fet oblidar el fred intens, producte de la boira. Ja se sap, sempre hi ha d'haver alguna cosa per a que no pugui ser una jornada perfecta, però avui ens hi hem acostat força.