Ahir dissabte vam ser a la presentació de vins de la DO Montsant a l'Hostal Sport de Falset. En un saló Montsant ple a vessar, en Joan Asens va fer gala del seu saber fer com a professor i va oferir al públic assistent una presentació de la DO didàctica i entretinguda. Després d'una presentació general de la zona, en Joan va aprofitar els vins que vam anar tastant per fer la presentació de cadascuna de les 6 subzones en que es divideix el territori, ja que totes hi van ser presents.
Vam començar amb el Blanc d'Orto Brisat 2011, d'Orto Vins, del Masroig, un vi fet perl propi Joan Asens 100% garnatxa blanca, macerat amb les pells, amb una criança de 6 a 7 mesos en bota amb les mares.
Immediatament vam passar als negres, amb un cupatge de 50% garnatxa, 35% de carinyena i un toc de cabernet tot amb una criança de 12 mesos en bota; el Solpost 2010 de Cellers Sant Rafel del Pradell de la Teixeta.
Vam continuar amb un clàssic, l'Ètim Grenache de la Cooperativa Falset Marçà, un cupatge de 85% de garnatxa negra i un toc de cabernet, un vi amb 22 mesos de criança en bota.
El recorregut va virar després cap a Marçà, i amb canvi de varietat, ara es tractava de provar un carinyena 100%, el Gènesi Varietal 2012 del celler Vermunver criat en bota durant 12 mesos.
Vam tornar al Masroig, per provar un dels grans vins de la cooperativa; l'Ètnic 2009, un 85% carinyena amb un toc de garnatxa negra, envellit 15 mesos en fusta.
Seguidament vam pujar a La Figuera, on ens esperava el Cuvilà 2012, de Vinyes d'en Gabriel, un monovarietal de garnatxa negra, envellit 10 mesos en botes i de 3 a 4 en dipòsits de ciment.
D'allí vam fer un llarg recorregut, fins a Cornudella, On vam provar el Siuralta Antic 2012, d'Alfredo Arribas un monovarietal de carinyena criat 12 mesos en roure francès.
Per acabar, en Joan ens havia preparat una sorpresa especial. Un blanc de negres, fet segons l'antiga tècnica que al Priorat es coneixia com a Vimblanc, nom que ara no es pot utilitzar ja que amb aquest nom a la Ribera realitzen uns grans vins dolços on sempre han utilitzat aquest nom i el tenen registrat. El vi en qüestió es diu I/vb Blanc de Negres 2006, del Celler Capçanes. Però que ningú no s'equivoqui, no es tracta d'un blanc de noirs a l'ús. Aquest Blanc de Negres, s'elabora només alguns anys, en que alguns ceps de garnatxa negra (un clons determinats), no maduren prou i la pell queda vermella en lloc de negre. Es veremen cep a cep per separat i s'envelleixen durant 6 anys en bota de fusta amb flor. Fins ara, només s'han elaborat el 2006, el 2009 i el 2014, un vi, doncs, força especial. En aquesta crònica no em fet valoració organolèptica (nota de tast) de cap dels vins, per tant no la farem tampoc d'aquest. Només direm, això sí, que es tracta d'un vi espectacular i molt diferent a tot el que estem acostumats. Per guiar aquest tast, es va fer sortir a l'Anna Casabona, present a l'acte que va haver d'improvisar-ne la presentació.
Quan va acabar la sessió, vam haver de mirar dues vegades el rellotge, les explicacions d'en Joan Asens, plenes d'anècdotes, ironies i entusiasme, ens van fer passar el temps sense adonar-nos-en.
Com sempre felicitar a la Marta Domènech per la impecable organització de l'acte, en que va fer mans i mànigues per encabir tanta gent a l'espaiós, però finit saló Montsant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada