divendres, 18 de setembre del 2015

Triadores automàtiques

Us varem deixar amb el chardonay que es va collir dimecres per part dels alumnes de primer de grau mig. Ahir dijous el van premsar. Per les fotos, començareu a intuir que es passa tant de temps netejant com fent altres feines, doncs sí, això és el que hi ha.

Avui, després de fer els controls de fermentació, s'ha desfangat el chardonay que es va premsar ahir. Com que n'estem fent una mistela, els alumnes han calculat la quantitat d'alcohol a afegir i l'hi han afegit. 
Com que, a diferència de les bodegues, els caps de setmana a l'escola no treballem, avui no era bon dia per anar a collir raïm. 

Així doncs, hem aprofitat per anar a veure una màquina que ni tan sols cap dels professors havíem vist treballar. Hem anat a veure-les als dos únics cellers del Priorat que en disposen; Torres Priorat i Álvaro Palacios. Es tractava de veure funcionar les triadores òptiques o triadores automàtiques. Aquestes triadores són màquines de visió intel·ligent que a mida que passen els grans de raïm, comproven si tenen la mida, el color i la forma correcta. Cas contrari, unes boquetes bufen el gra dolent i el separen de la resta.

Pel camí, com que teníem gana i el matí ja era força avançat, hem parat a esmorzar a "La Cassola", un popular bar restaurant que hi ha a l'entrada de Gratallops.

Amb les forces reposades, ens hem dirigit al celler Torres de El Lloar. Allí hem estat rebuts per en Jordi Foraster, director tècnic del celler, qui ens ha explicat el procés en general de recepció de la verema. En arribar a la triadora automàtica, l'explicació ha estat molt detallada. Seguidament, hem fet una breu visita a la resta de la bodega.

Com que no n'hem tingut prou amb una, després de Torres, ens hem dirigit a Gratallops per visitar la triadora automàtica de Álvaro Palacios. Allí ens ha rebut l'Oriol Castells, exalumne de l'escola i enòleg del celler. S'ha repetit el programa.

Finalment, quan hem arribat a l'escola, ja havia passat, per poc, l'hora de plegar, així que; tots cap a casa (els alumnes, que els profes pleguem més tard).
Nota: Properament clicant aquí, podreu saber-ne més de les triadores òptiques.