dimarts, 27 d’octubre del 2015

Avaria

Avui el títol de l'entrada tenia que ser una cosa així com "Primera premsada d'una tina gran" o alguna cosa similar. 

Però som humans i com a tal ens podem equivocar, a més, els nostres estudis no són on line, sinó reals, en viu i en directe. 

Per tant, ens veiem sotmesos als imponderables que sorgeixen en el moment més insospitat, tal com passa també en els cellers i, al igual que en un celler, cal respondre amb rapidesa i flexibilitat.

Doncs sí, com dèiem, avui teníem que premsar la tina 1, on hi vam posar most de cabernet franc, ull de llebre, merlot i sirà de la finca de dalt. 

Després d'una fermentació i maceració amb pells durant 35 dies, avui ens ham disposat a premsar-la. 

Hem sangrat la tina i hem transvalsat el vi a una tina portàtil de 100 l. Posteriorment hem tret la pasta i l'hem carregat a la premsa hidràulica. Al moment de posar-la en marxa, la premsa ha dit que no, que ella no es movia. I no s'ha mogut.

Xafarranxo! Hem agafat la premsa manual, a la que feia dies haviem donat una capa de pintura epoxi, i l'hem muntada al costat de l'altra al celler. 

La pasta de la premsa hidràulica l'hem carregada en caixes i l'hem trasbalsat a la premsa manual. 

A partir d'aquí, tot ha tornat a seguir el seu curs normal, tret que ara la premsada no la feia còmodament la bomba hidràulica sinó la força física dels nostres estudiants, de la que tot s'ha de dir, van sobrats.

Finalment, s'ha decidit passar els últims litres de la premsada a una altra tina i vinificar-la a part.  Als últims litres se'ls notava una major astringència. I és que, encara que sembli mentida, es fa més força manualment que no pas amb la premsa hidràulica si controles la pressió.