dimecres, 28 d’octubre del 2015

Mesurants ceps

No, no es tracta de l'inici d'un gran projecte d'investigació. Els seguidors habituals del blog, ja van veure l'any passat que els alumnes de primer de grau superior van anar a la finca a mesurar els ceps i contar-ne els sarments productius.

L'objectiu d'aquest experiment és molt més modest. Es tracta senzillament de recollir parells de dades que després els alumnes utilitzaran per tal de practicar alguns dels conceptes més senzills d'estadística i posteriorment per buscar correlacions. Els alumnes, prèviament havien de construir el seu full de control per tal de poder recollir les dades. 

Seguidament havien de mesurar dues sèries de ceps de varietats diferents i comptar-ne el nombre de sarments. Això ho havien d'apuntar al full de control. Cada any tenim sorpreses noves a les classes i aprenem molt dels alumnes. Aquest any, en aquesta activitat, ens ha sorprès una parella que en lloc de apuntar les dades en un full de paper ho ha fet al mòbil, en un full de control que s'hi havien preparat. Així, no hauran de passar les dades manualment a l'ordinador.

Naturalment, hauriem pogut prendre qualsevol taula de dades de qualsevol llibre, però amb les dades dels llibres, els exercicis sempre surten rodons, les distribucions perfectes i les correlacions claríssimes. Després, a la realitat, les coses no son tan boniques i quan un porta a la pràctica allò que ha estudiat, comença a dubtar si la teoria funciona o si les dades que ha recollit serveixen per a res. Per tant, millor que les dades siguin reals i veure en quin grau de compliment s'acosten al que diu la teoria.
Per tant no patiu si veieu que els alumnes mesuren ceps i compten borrons. El professor no s'ha tornat boig encara. O si?