divendres, 22 de març del 2013

Diari del viatge al Piemont II

Dimarts 19

Avui el dia ha despertat radiant. Des de la finestra de les habitacions veiem els Alps totalment nevats. Després d’esmorzar, hem agafat l’autocar i ens hem dirigit cap a Barolo. Allí hem visitat la cantina (celler) Marquese de Barolo. 

Aquest gran celler, està molt preparat per rebre visites, amb tot, la nostra ha estat bastant tècnica i, per si de cas, les preguntes han estat constants. Aquest celler, el primer de la regió que va fermentar i envellir el vi en cubs de fusta, és realment espectacular. 
Encara es conserven els primers cubs, que han estat restaurats fa pocs anys. Al final de la visita, en el tast hem provat uns vins correctes a uns preus competitius.

En acabar la visita hem tingut temps de visitar el poble. Barolo és un poble molt bonic i molt ben conservat. Aquí l’enoturisme funciona al 100%. Els seus carrers antics, ben empedrats son plens de vinoteques, que es complementen amb algunes cantine. El castell, des d’un turó, al davant, és la referència omnipresent. Actualment allotja el museu del vi.

No ens hi hem pogut entretenir massa, al poble, ja que hem hagut d’agafar l’autocar de nou, per tal d’anar a visitar el celler Batasiolo. Un gran celler, per la zona, que disposa de 110 ha pròpies i compra encara raïm a tercers. 

Produeixen cinc milions d’ampolles l’any, amb vins de totes les varietats de la zona, però especialment nebbiolo i barbera. Alguns vins els fermenten en tines horitzontals giratòries, però les més noves, també horitzontals, no giren, sinó que tenen pales interiors com les que vam veure a Barbaresco. La sala d’envelliment en botes de 225 l, destinades al mercat americà, és d’una escenogrefia espectacular, cal veure-la, les fotos no li poden fer justícia. 

També és digne de veure una de les sales d’envelliment, amb cent cubs de roure de 30000 l cadascún. Hem provat alguns vins, alguns desconeguts per nosaltres com el cas del vino quinato. Entre altres vins ens han ofert un nebbiolo que ens ha fet traure el barret.
Hem anat a Alba, on hem dinat a corre cuita al bar de l’estació d’autobusos, i és que a la tarda, teniem cita a l’escola d’Enologia d’Alba, la més antiga d’Itàlia amb més de 130 anys d’història. 

Allí, la professora Maria Bianca Baldacchino, cap de relacions externes, ens ha fet una visita per la finca i posteriorment, hem visitat les instal·lacions de l’escola. Seguidament, un representant del Consorzio di tutela Barolo, Barbaresco, Alba Langhe e Roero, ens ha explicat com funciona a Itàlia el tema de les denominacions d’origen qualificada i qualificada garantida i com gestionen el consell. 

Saber-ne més

Després de la visita, ens han quedat un parell d’hores per passejar per Alba abans de tornar a la casa diocesana a sopar.