dimarts, 12 de març del 2013

Jornada. Malalties de la fusta de la vinya: Biologia i control.

Avui els alumnes del cicle de vitivinicultura han assistit a les conferències sobre malalties de la fusta de la vinya, que se celebraven a les instal·lacions de Vitec. 
La jornada ha estat dividida en tres parts.

La primera part ha estat realitzada per Gonzal Barrios, tècnic del servei de sanitat vegetal dels serveis territorials de Tarragona. Gonzal Barrios tal i com deia el títol de la conferència, ha fet un recull històric sobre l’evolució dels coneixements sobre les malalties de la fusta. En la seva exposició, ha començat classificat les malalties de la fusta en dos grans grups segons l’edat en que les malalties afecten a les plantes. 
Classificant les malalties en:
      Malalties sobre plantes joves:
             Malaltia de Petri.
Malaltia de peu negre.
      Malalties sobre plantes adultes:
             Esca o Llampat.
Eutopiosis.
Braç mort.

Un cop classificades, ha descrit la simptomatologia de cada malaltia, intentant diferenciar l’atac de cada fong.
La segona part ha estat realitzada per el Dr Jordi Luque. Aquesta conferència ha seguint la classificació realitzat per Gonzal Barrios. Ha començat parlant de les malalties de fusta sobre plantes joves i de la presència d’aquesta malaltia en plantes provinent de viver i possibles solucions a aquest problema.
Seguidament ha comentat les investigacions que s’estan realitzant, en aquests moments, intentant trobar algun sistema per limitar o eliminar la malaltia en plantes adultes.

Per poder arribar a aquest objectiu, les investigacions han anat dirigides a :
      Saber de quins fongs es tracta.
     Conèixer com es dispersen.
     Saber com controlar-ho.
A partir dels resultats de les últimes investigacions, ja se sap quins són els principals fongs que participen en les diferents malalties. També es coneix que es dispersen fàcilment, a través del vent, a distancies d’uns quants quilòmetres. El que encara no s’ha trobat i es segueix investigant es com controlar la plaga, ja que no hi ha cap substancia que tingui bons resultat per cap de les diferents malalties de la fusta.
L’ultima part ha estat una taula oberta, on els oients han pogut resoldre algun dels seus dubtes.