dijous, 13 de febrer de 2014

Visita al Celler Cooperatiu de Falset-Marçà

Ahir dimecres els alumnes dels dos primers, grau mig i grau superior, van visitar el celler cooperatiu de la Cooperativa de Falset-Marçà, amb un objectiu concret, veure en detall l'àrea de recepció de la verema.

Així, van poder reforçar els conceptes apresos a classe i comparar les instal·lacions de recepció de l'escola, un microceller, amb la d'un dels cellers més grans de la comarca.

La rebuda per part del celler va ser esplèndida, cosa que els agraïm en el que val. Marta Ferrer, enòloga del celler, va explicar en detall tot el procés, des de les tremuges de recepció fins els dipòsits de fermentació i en tot moment es va prestar a contestar les preguntes dels alumnes.

Els estudiants, també van poder veure el laboratori de recepció, on se'ls va explicar els controls que es realitzen al raïm rebut i al seu most.

El Celler és un edifici modernista de Cèsar Martinell declarat bé cultural d'interès nacional. És un edifici compost per dos cossos. El cos principal, destinat a celler, és de tipologia basilical, format per una nau central major i dues naus laterals menors. Aquestes se separen mitjançant arcs parabòlics d'obra de maó sobre pilars allargats, per acabar en un mur superior amb les finestres d'il·luminació lateral de la nau. 

El cos transversal és el destinat a l'elaboració. Tots dos cossos estan separades per una arcada mixta de petits arcs rebaixats i arcs parabòlics als extrems sobre pilastres d'obra de maó, que permet la comunicació visual dels espais.