Aquest cap de setmana, a
l'Hostal Sport de Falset, s'han realitzat, per part d'un panell de tastadors, un
tast a cegues de Champagnes, que serà la base per l'elaboració de la Guía Melendo del Champagne.
Sí, sí, ho heu llegit bé,
una guia sobre Champagne francès feta a Catalunya, per tastadors catalans de
prestigi, és a dir, una valoració de Champagnes des de l'òptica catalana.
Aquesta notícia em sembla
d'una importància extraordinària. Fins fa quatre dies, no vam tenir una guia
dels vins catalans, ni tan sols una guia dels vins estatals feta a Catalunya.
El món del vi, com tots sabeu, és un món de prescriptors. Una bona puntuació
Parker, per exemple, se celebra als cellers com si els hagués tocat la loteria.
Dependre dels prescriptors
estrangers i dels seus criteris sempre és un llast pels productors d'un país, a
qui toca avançar sempre amb vent de cara. La valoració dels nostres vins, ha estat
sempre feta amb els criteris dominants al país del prescriptor corresponent.
Aquesta situació no va començar a canviar fins fa poc més de 5 anys gràcies al treball de Jordi Alcover i el seu
equip quan van editar la Guia
dels vins de Catalunya. Fins aleshores, a nivell estatal érem a mercè de la
Guía Peñin de los vinos de España, i a
nivell internacional del The Wine advocate, de Robert Parker, per cert, dos grans defensors dels vins
catalans, aquest no és el tema, però també d'altres, entre ells els prescriptors francesos,
majoritàriament hostils als nostres vins.
Ara, Jordi Melendo fa un pas
endavant. Ara som els catalans qui fem una valoració dels escumosos de la Champagne. Una guia
que, esperem, serà una referència sobre el tema en tot el món de parla
castellana. Aquest és un pas petit, però molt trascendent. És un pas cap el
lideratge. Que els catalans estem presents en el món dels prescriptors i
valorem els nostres vins, però també els vins de tot el món, especialment si ho
sabem fer bé i assolim el prestigi necessari, és un pas necessari per acabar
jugant en igualtat de condicions. Ens cal que els punts de vista i els valors
catalans puguin ser tinguts en compte i valorats com els altres.
El prestigi de Jordi Melendo
és altament contrastat, entre els seus llibre en té dos dedicats al món del
Champagne: "Un sueño en la
Champagne " i "Historias del Champagne; Maisons y Vignerons".
Entre els premis que acumula, pot lluir el "Terres et vins de
Champagne" de l'any 2012. És per tant una autoritat sobre el tema. El
panell de tast, també ha estat format per tastadors de prestigi contrastat, al
menys els que coneixem. Per tot plegat, confiem que la guia serà molt ben feta i
li desitgem un gran èxit.
També desitgem que aquesta
no sigui una iniciativa aïllada. Cal que els catalans siguem capaços de valorar
els vins de tot el món i que aquestes valoracions, en forma de llibres,
revistes o webs siguin traduïdes a força idiomes. També aquí ens convé estar
entre els millors.
Un punt final, a costa de
repetir-me. Ens plau que aquest tast s'hagi fet al Priorat. És una demostració
de lideratge que des de un país de vins es parli dels vins d'un altre país. Felicitem
de nou a la Marta Domènech
i al seu equip, que dia rere dia es consoliden com un important referent en el
món del vi. Chapeau!
Gerard Codina
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada