diumenge, 15 de març de 2015

Catalunya comptarà amb un panel de tast oficial de vins

Nou projecte pioner a l'Estat i a Europa que pretén valorar objectivament les referències vinícoles del país
L'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) col·laboren en la creació d'un panel de tast oficial de vins de Catalunya que permetrà situar el vi català a l'avantguarda de la qualitat.
Aquest panel tastarà els vins de les DO catalanes a través d'un procediment regulat i acreditat per la ISO 17025 d'acord amb el que estableix la normativa europea sobre l'Organització Comuna del Mercat Vitivinícola.
Es tracta d'un projecte pioner a l'Estat espanyol i a Europa dins el sector vitivinícola, ja que de moment no hi ha cap panel que aglutini tots els vins d'un país o regió. Un panel de tast de vins és una eina d'anàlisi al servei del sector vitivinícola que té com a objectiu substituir un judici individual i subjectiu pel criteri mitjà d'un grup d'experts.
El panel de tast de vins de Catalunya estarà format per un cap i 25 tastadors oficials procedents de les diferents zones productores. Ja ha començat a Vilafranca del Penedès el reclutament dels candidats a formar part d'aquest panel entre els tastadors de les diferents DO catalanes i altres professionals del sector. Posteriorment, es durà a terme una selecció de candidats, amb una etapa de selecció preliminar, i finalment una selecció específica.
Un cop feta la selecció, seguirà l'entrenament. Les funcions del panel són, principalment, analitzar organolèpticament els vins catalans, per tal d’elaborar un perfil descriptiu i oferir un criteri independent de valoració. Per tant, el panel de tast verifica les característiques organolèptiques dels vins catalans d'acord amb els requisits i les especificacions establerts a la normativa vigent. Pel tal que les valoracions dels diferents tipus de vins siguin fiables, els tastadors estaran sotmesos a un rigorós programa d'entrenament i a un procés d'avaluació contínua.
Tot el projecte comptarà amb l'assessorament de l’IRTA, que disposa d'un laboratori d'anàlisi sensorial i compta amb una dilatada experiència en l'assessorament, formació i entrenament de panels de tast de diversos productes alimentaris. El panel de tast oficial de vins de Catalunya estarà ubicat a Vilafranca del Penedès, a les dependències de l'INCAVI.