dilluns, 6 de juliol del 2015

Èxit rotund dels vins de la DOQ Priorat a la "llista" Parker

El vins catalans han obtingut molt bons resultats en la darrera llista Parker. L’ Ermita 2013 , del celler Álvaro Palacios de Gratallops, assoleix la màxima puntuació, 100 punts, fet que el consolida com una de les icones mundials del vi. Aquesta màxima puntuació només havia estat assolida abans pel Clos Erasmus (Daphne Glorian) i pel vi ranci Arrels del Priorat  (René Barbier i Jaume Balaguer)
René Barbier, Álvaro Palacios, Daphne Glorian i Josep Lluís Pérez.
Els 3 primers ja tenen un 100 en la seva història.
Aquesta Llista Parker dedicada als vins catalans ha estat elaborada per l’actual tastador de Parker a l’estat espanyol, Luís Gutiérrez, qui ha lloat el caràcter d’aquesta regió vitivinícola i la línia de treball que se segueix actualment a la DOQ Priorat. El mateix Gutiérrez comenta en el seu informe que acompanya el llistat de puntuacions que “el Priorat és una de les regions productores de vi més espectaculars d’Espanya” i afegeix: “El paisatge és dramàtic, les vinyes són impossibles i les viles són molt petites i plenes de caràcter. És un lloc per alentir el ritme i pensar, un lloc per passejar i un lloc per tornar a connectar amb la natura”.
Luís Gutiérrez, no pot ni segurament vol evitar que al seu text hi traspuï l'entusiasme que sent pels vins de la DOQ Priorat. De fet, les seves puntuacions ho reflecteixen clarament: 19 dels 27 vins catalans que tenen 95 punts o més són de la DOQ Priorat. Si comptem només vins negres, el resultat és encara més aclaparador: de 33 vins negres catalans amb 94 punts o més, 29 són de la DOQ Priorat, amb només tres vins de la DO Montsant i 1 dels Costers del Segre acompanyant-los.
Entre els 27 vins amb 95 o més punts, la majoria (18) són negres. Només entren en aquest grup de privilegiats 5 vins escumosos i quatre vins dolços o rancis. Els escumosos són els Raventos i Blanc Enoteca 20 Años 1996 i el Recaredo Enoteca Reserva Particular 1999, ambdós amb 96 punts; i amb 95, els Mestres Clos Damiana 2000, Raventos i Blanc Enoteca Personal Manuel Raventos 2002 i Recaredo Turo d'en Mota 2003.
Entre els vins dolços i rancis, el gran triomfador és De Muller, que col·loca el Dom Juan Fort Solera 1865 amb 96 punts, juntament amb el ranci Arrels del Priorat Ca l'A Cabré; i amb 95 punts els Moscatel Solera 1926 i Ruby Asoleado 1904.
Per trobar els primers vins blancs hem d'arribar als 94 punts, i aquí sí que la DO Penedès fa competència a la DOQ Priorat, empatant a dos vins cadascuna, amb la DO Costers del Segre que aconsegueix col·locar un vi d'un altre celler que ha tingut també uns molts bons resultats globals, el Castell d'Encus Ekam Essencia 2013. Els penedesencs són l'Alemany i Corrio Cargol Treu Vi 2013 i el Cal Raspallet Nun Vinya Dels Taus 2013. Els prioratins, per la seva banda són el Nelin 2013 de Clos Mogador i el Terroir Al Limit Pedra de Guix 2012.
Vadevi ha confeccionat dues llistes amb dades extretes del web de Robert Parker www.erobertparker.com, però no són la reproducció d'una sola llista, sinó que són fruit de l'encreuament de les dades dels vins tastats i puntuats als tres articles esmentats més amunt: Cataluña: A Melting Pot, Cava and the Other Sparkling Wines from Cataluña; i Priorat: Back on Track with 2012 and 2013!
Les llistes són aquestes: