dilluns, 16 de novembre del 2015

Feines de celler

Un cop acabada la campanya, sembla que la feina al celler s'acabi. Com a mínim això ha passat molts anys en aquest mateix blog. Les feines del celler continuen, però ara, queden normalment dins dels horaris de classe, a les hores de "vinificacions". Per tant, als reporters del blog, ens ha de coincidir disposar d'hores lliures al mateix moment per poder-los pescar amb les mans a la brisa.

Aquests dies, les feines més habituals del celler són els trasbalsaments, l'emplenament de botes, els filtratges i, ben aviat, començarem a embotellar.

Fa pocs dies, vam empescar un grup que baixava una tina a la bodega per omplir botes on, amb el temps, el millor vi jove d'aquest any s'anirà afinant i convertint en el nostre apreciat criança.

Avui, alumnes de segon de grau superior filtraven un negre jove i un rosat, després que hagin fet l'estabilització tartàrica, que seran envasats aquesta setmana. 

L'àcid tartàric, present al vi, amb el temps tendeix a formar cristalls que van precipitant. Per evitar que això passi a l'ampolla, el que es fa és provocar la seva precipitació al celler abans d'envasar el vi. En el nostre cas, aquesta precipitació la provoquem per fred. 

Posem el vi en una lletera, a temperatura controlada per a que no arribi a congelar-se i es manté uns dies en aquesta situació. Quan la quantitat de vi és molt reduïda, posem les tines petites (50l, 100l) dins de la lletera i omplim l'espai buit amb aigua per a que li transmeti el fred, com si fos un bany maria. 

Un cop acabada l'operació, cal filtrar el vi. Com sempre, després de la feina cal netejar lleteres, bombes filtres, manegues... en fi, tot.