dilluns, 18 de gener del 2016

Pràctica d'aplicació de fitosanitaris

El divendres, amb un bon mestral que ens feia companyia, els alumnes de segon del cicle de grau mig d'Olis i vins i els de segon de grau superior de Vitivinicultura van realitzar, a la finca de l'institut, una jornada sobre maquinaria d'aplicació de fitosanitaris.
En aquesta jornada, aprofitant que teníem un atomitzador, es realitzaren dues pràctiques:
- Reconeixement i autorevisió dels diferents elements d'un atomitzador.
- Cal·libració de la màquina per a poder fer un bon tractament fitosanitari.

En al pràctica de reconeixement i autorevisió dels diferents elements de l'atomitzador, en Marc, propietari del polvoritzador, va explicar als alumnes els diferents elements que consta la màquina i el funcionament de cadascun d'ells. A mesura que ho anava explicant, feia la comprovació i manteniment necessaris per a poder passar la revisió de maquines d'aplicació de fitosanitaris Roma.

Seguidament vam començar la cal·libració de l'atomitzador. Vam mesurar els cabal dels broquets al sector dret i al sector esquerre per comprovar que la màquina tirava la mateixa quantitat d'aigua per cada costat.
També es va comprovar si hi havia diferència entre el broquet de l'inici i de l'extrem de cada sector.

Un cop comprovat que no hi havia diferències entre sectors i molt poca entre l'inici i l'extrem de cada sector, vam observar els cabals dels broquets a pressió de treball de 6, 9 i 12 bars. A partir d'aquestes dades vam poder realitzar una recta que relacionava la pressió amb el cabal de l'atomitzador.
Seguidament vam mesurar l'amplada de treball i la velocitat real del tractor quan va amb primera llarga i a 1800 revolucions, que es la velocitat de treball que sol portar el Marc, quan fa els tractaments fitosanitaris.

Amb totes aquestes dades vam pujar a l'aula, a la finca feia molta fred. Un cop a l'aula i seguint  les indicacions del Marc, vam calcular el volum de producte i el volum de brou necessari per a realitzar un tractament amb Clorpirifos 48% en les condicions anteriors i treballant una pressió de 9 bars.

També vam poder comprovar com variava el volum del brou gastat al variar la velocitat del tractor, el tipus de broquet i la pressió de treball.
Esperem que hagi estat una activitat interessant i formativa per els alumnes. I per últim agrair al Marc Tost la seva implicació en aquesta i tantes altre activitats de l'escola que li agraïm des d'aquí.