diumenge, 17 de gener del 2016

Vins singulars de La Conca a l'Sport

Dissabte vam assistir, a l'Sport, a un tast de vins de la DO Conca de Barberà. No es tractava de tastar allò més característic de la comarca, que ja es va fer a 12 mesos 12 DO's, sinó que aquesta vegada es tractava de conèixer els vins singulars de La Conca. 
De la ma de Leandre Romeu, un dels impulsors de "La Conca 5.1", vam fer un repàs a les noves tendències i a les noves formes de fer de joves viticultors del viver de celleristes de Barberà de la Conca, així com d'altres elaboradors ja més curtits, però no menys innovadors.

El primer dels tastos va ser una primícia, el  Blanc de Noirs Trepat 2015 de Gatzara vins. El que vam tastar era tret de la tina, ja que el vi encara no està embotellat. Seran només 1000 ampolles, amb color coure i molt aromàtic. Un vi que demostra una vegada més la gran versatilitat de la varietat trepat

Ens va agradar molt el segon vi, un parellada de maceració carbònica fermentada en bóta, el Carles Andreu Perellada, del celler homònim un vi d'una finca concreta. Només 2000 ampolles d'aquesta parellada daurada brillant.
Vam seguir amb un monovarietal de chardonnay l'Orni, de vins de pedra un projecte que neix el 2010 de vinyes familiars. Un vi fresc i perfumat.
Vam començar els negres amb el Mas Foraster trepat 2014 que surt al mercat aquesta setmana. Un any difícil amb bon resultat. Amb aromes de pebre i espècies pròpies de la varietat i que es perceben clarament en el vi de Mas Foraster. Aquest vi prové de vinyes de 40 anys situades al voltant de Montblanc i són els últims ceps que veremen al celler.

Seguidament tastem el Cara Nord negre 2015, del celler Cara Nord (Tomàs Cusiné), un cupatge de garnatxa, sirà i garrut (monastrell) plantats en alçada. Hem entrat en la fase del flow (fluir) com ens diu el seu elaborador. Un vi d'alçada, molt fresc i carnós.
Finalment provem el Vermell de Peguera 2014. El 2013, va guanyar el premi al millor vi de Catalunya segons Premis Vinari! Sens dubte un vi singular i personal.
Ahir vam poder descobrir una DO Conca de Barberà potent, emergent, versàtil, jove, dinàmica i amb moltes coses per dir en els propers anys. 

Després del tast es va demanar als quatre elaboradors presents que féssin un pronòstic de cap a on anava la DOI Conca de Braberà els propers anys. Tots ells van ser optimistes. Potser el millor resum va ser: "No tenim una DO cansada, tenim vins de preu bo i varietat autòctona  el trepat..." 
Una altra gran jornada al TastaSport que ens va permetre aprendre molt d'aquesta denominació emergent i que, ara podem assegurar, amb molta projecció.